Der er blevet spekuleret på livet løs, siden myndighederne mandag meldte ud, at åben dør-ordningen kan være i strid med EU-retten, og at man samtidig sætter alle sagsbehandlinger i relation til ordningen i bero
For hidtil har myndighederne været tilbageholdne med den konkrete årsag til tvivlen.
Men nu oplyser Energistyrelsen i en mail til GridTech, at »risikoen for strid med EU-retten blandt andet knytter sig til kombination af tildelingsprincip,« med henvisning til først-til-mølle-princippet og fraværet af konkurrence, ligesom tvivlen bunder i »markedsudviklingen inden for havvind«.
Godt nok har åben dør-ordningen eksisteret siden 1999, men særligt tre udviklingspunkter har ifølge Energistyrelsen resulteret i, at man nu vurderer ordningen anderledes i relation til EU-retten:
Dels bunder den nye tolkningen i »den hidtil usete, store interesse for åben dør-ordningen,« hvor Energistyrelsen fra april 2022 til januar 2023 modtog 54 ansøgninger, hvoraf størstedelen af disse indtraf før lovændringen den 1. juli 2022.
Til sammenligning modtog Energistyrelsen i 2020 og 2021 henholdsvis én og nul ansøgninger.
LÆS OGSÅ: Tvivl om juraen: Myndighederne trækket stikket på ’åben dør’-ordningen midlertidigt
Dertil oplyser Energistyrelsen til GridTech, at den nye vurdering også sker med afsæt i, at aktører i branchen i efteråret 2022 giver udtryk for, at de er »villige til at betale til staten for at etablere havvind under åben dør-ordningen som et samfundsbidrag.«
Endeligt hedder det i Energistyrelsens svar, at Energistyrelsen »i december 2022 og senest i januar 2023 modtager store projektansøgninger under åben dør-ordningen og kystnært, altså efter ikrafttrædelse af de nye regler,« hvori det blev indskærpet, at der fremover kun kan ansøges om åben dør-projekter inden for 15 kilometer fra kysten, svarende til den afstand, der i dag gælder for den kommunale indsigelsesret.
Vil fortsætte dialog med kommissionen
Energistyrelsen skriver videre, at det blandt andet er summen af disse markedsindikationer, der nu ligger til grund for vurderingen.
»Dette i kombination med at tildelinger under åben dør foregår uden konkurrence har givet anledning til, at vi på baggrund af dialog med regeringens statsstøttesekretariat og dialog med EU-Kommissionen har vurderet, at åben dør-ordningen kan være i strid med EU-retten,« skriver Energistyrelsen og tilføjer:
»Vi vil hurtigst muligt med bistand fra relevante ministerier afklare de spørgsmål, situationen rejser. Herunder vil vi fortsætte vores dialog med EU-Kommissionen omkring vurderingen og afgrænsning af implikationerne for de enkelte ansøgninger.«
