Energiselskab klar til CO2-fangst i storskala: Men kun hvis loven ændres

10. januar kl. 12:072
Lisbjerg AffaldVarme Aarhus
Står det til selskabet bag Lisbjerg Forbrændingsanlæg, skal op mod 450.000 ton CO2 fra anlægget snart lagres i undergrunden eller bruges til grønne brændstoffer. Men reglerne spænder ben for projektet, lyder kritikken. Illustration: Kredsløb.
Med den eksisterende lovgivning er det ifølge affaldsselskabet Kredsløb svært at se, hvordan de »overhovedet har mulighed for at opføre et anlæg«, selvom teknologien i dag muliggør fangst af 450.000 ton CO2 om året. Dansk Fjernvarme er enig i kritikken.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et af landets største CO2-fangstanlæg kunne blive til virkelighed i 2030 på forbrændingsanlægget i Lisbjerg ved Aarhus. Her ville det hvert år kunne indsamle 450.000 ton CO2 fra den afbrændte plastic, biomasse og andet affald, der ellers ryger direkte ud i atmosfæren.

Men lovgivningen står i vejen for, at det giver økonomisk mening for det kommunalt ejede selskab Kredsløb, der står for anlægget. Sådan lyder kritikken fra selskabet selv, der bakkes op af både Aarhus Kommune og Dansk Fjernvarme.

Læs hele artiklen

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. januar kl. 15:41

Fredensborg Kommune har netop gjort op, hvor meget man har investeret i 2022 i forhold til at begrænse kommunens CO2 udledning. Der er brugt ca. kr. 3,3 mio. for at opnå en besparelse på ca. 25,5 ton årligt.

I artiklen ser investeringen til at spare 450.000 tons CO2 ud til at blive kr. 2 - 3 mia. Ved 3 mia. vil prisen pr. sparet ton CO2 blive ca. kr. 6.700. Har jeg regnet rigtigt, må det vel siges at være særdeles billigt i forhold til udbyttet af de kommunale investeringer.

Tankevækkende.

2
12. januar kl. 13:10

Du mangler nogle store poster på CCUS-siden:

  • Driftsomkostninger (herunder energi)
  • Transport og storage/anvendelse af CO2'en

Driftsomkostningerne afhænger meget af hvor godt de lykkes med at integrere anlægget i deres energisystem. Afsætningen til storage/anvendelse er også en ret variabel post. Injektion i undergrunden koster - men afsætningsværdien af CO2 til anvendelser kan potentielt skifte fortegn hvis efterspørgslen til f.eks. methanol- og plastproduktion eksploderer.

Men der vil stadig være meget langt op til 6.700 kr/t.