Energiøerne er det eneste rigtige – på det helt forkerte tidspunkt

VIndø, koncept, energiø
En kommende energiø 80 km ude i Nordsøen skal være hjemsted flere HVDC-forbindelser, der kan sende energien til de lande som er koblet til systemet. Illustration: VindØ Consortium. Se større version
Nyhedsanalyse: Danmark vil opføre verdens første energiøer i Nordsøen og på Bornholm. Dermed går havvindens hjemland forrest i næste fase af teknologiens evolution, men spænder samtidig ben for havvinden selv.
Analyse7. oktober 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Da den nyslåede socialdemokratiske regering i slutningen af juni 2019 sammen med sine støttepartier udgav det såkaldte forståelsespapir, var det store slagnummer, at Danmark ved lov skulle forpligte sig til at reducere sin udledning af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. 

Imidlertid indeholdt det 19 sider lange dokument også en noget mere underspillet, men mindst lige så udfordrende ambition. I en enkelt sætning blev det dengang lidet kendte havvind-koncept en ‘energiø’ for første gang introduceret i dansk politik:

»[Klimahandlingsplanen skal] afsøge muligheden for, at Danmark senest i 2030 bygger den første energiø med minimum 10 GW tilkoblet,« fremgik det af dokumentet.

At både målsætningen og mega-infrastrukturprojektet havde samme deadline – 2030 – var bestemt ingen tilfældighed, og da politikerne et år senere vedtog både klimaloven og indgik klimaaftalen for energi og industri, var de to ambitioners skæbnefællesskab beseglet.

I mellemtiden er energiøen blevet halveret i kapacitet og fordoblet i antal, således at staten nu satser på at bygge en kunstig ø i Nordsøen med 3 GW tilkoblet samt havvindmølleparker på samlet 2 GW ved en energiø, der skal ligge på Bornholm.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.