Energiøer rykker tættere på: Belgien og Tyskland vil undersøge forbindelser

Energiøer rykker tættere på: Belgien og Tyskland vil undersøge forbindelser
Illustration: Gottlieb Paludan Architects. Se større version
En ny politisk aftale mellem Danmark og Belgien samt en aftale mellem danske, belgiske og tyske transmissionsoperatører sætter skub i etableringen af de danske energiøer.
23. november kl. 09:00

En afgørende delaftale for etableringen af energiøerne i Nord- og Østersøen er nu indgået mellem Danmark, Belgien og Tyskland.

Det meddeler Energinet i en pressemeddelelse, samtidig med, at aftalen annonceres på scenen i Bella Centret, hvor Wind Europes årlige Electric City-konference i disse dage løber af stablen.

Pressemeddelelsen løfter sløret for, at de to transmissionsoperatører (TSO) Elia Group og 50Hertz i henholdsvis Belgien og Tyskland har forpligtet sig til at sætte gang i de havbunds- og miljøundersøgelser, der skal gå forud for etableringen af de altafgørende udlandsforbindelser til energiøerne. 

Som en del af forliget bag energiøerne er det en betingelse, at endelige aftaler om udlandsforbindelser skal være på plads senest i begyndelsen af næste år. Er det ikke sket, skal forligskredsen tage hele projektet op til politisk genovervejelse.

Desuden har klimaminister, Dan Jørgensen (S) gentagne gange fremhævet, at man fra regeringens side anser udlandsforbindelser som en afgørende forudsætning for, at energiøernes økonomi kan løbe rundt, hvilket også er et hovedkrav i forligsteksten bag øerne. 

I pressemeddelelsen fremgår det, at der foruden aftalerne TSO'erne imellem også er underskrevet et såkaldt 'memorandum of agreement' mellem klimaministerierne i Danmark og Belgien.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden