Energiøer og Power-to-X udfordrer net-udbygning

Energiø
Illustration: Ørsted.
Direkte kabelforbindelse til PtX-anlæg og til udlandet kan overflødiggøre forhadte højspændingsmaster, mener borgergruppe. Eksperter og Energinet varsler derimod flere ledninger.
19. marts 2021 kl. 12:46
errorÆldre end 30 dage

Hvordan bør energi-øen i Nordsøen forbindes rent elmæssigt til Danmark, og hvordan kommer det til at påvirke det danske højspændingsnet?

De spørgsmål er endnu ikke afklaret, hvis man spørger Energinet, som er ansvarlig for eltransmissions­nettet i Danmark – men en lokal borgergruppe vil gerne give sine bud.

Borgergruppen, som er imod en kommende udbygning med 400-kV højspændingsledninger i Vestjylland, har nærlæst en række rapporter fra Cowi for Energistyrelsen om netop nettilslutningen mellem havmølleparkerne og energiøen i Nordsøen.

Og på baggrund af data og priser fra disse rapporter mener borgergruppen, at når nu meget store mængder havmøllestrøm kan leveres direkte til udlandet eller til PtX-anlæg med kraftige jævn­strømskabler, så vil der ikke mere være brug for så kraftigt et højspændingsnet indenlands.

Derfor bør højspændingsledningen i Vestjylland opgives straks og i stedet konverteres til et par nedgravede jævnstrømskabler på tværs af landet, der kan transportere havvindmøllestrøm over til Østjylland, hvor det store elforbrug ligger.

En konvertering, som ifølge et notat - udarbejdet for borgergruppen af Niels Larsen, der er eltekniker med 35 års erhvervserfaring med design af elektronik og el-teknik - vil være 1-2,6 mia. kr. billigere end at bygge højspændingsledningen med dens 500 master. Notatet kan læses i sin helhed under artiklen.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger