Energikrise  Større prisudsving bliver elmarkedets nye normal

Søren Dupont Kristensen
Illustration: Energinet.
Energipriserne er for  tiden ekstremt høje – men de skal nok falde igen.  Vi skal dog vænne os til en fremtid med langt større volatilitet i markedet, lyder det fra en central aktør.
12. maj kl. 05:05

Priserne på elektricitet og energi har nået historiske højder i de sidste måneder af 2021 og i 1. kvartal af 2022. De stigende elpriser i 2022 er affødt af en række faktorer, ikke mindst høje gaspriser og mindre vand til de norske vandkraftværker. 

Vi kender jo alle den sørgelige historie: Her i starten af 2022 er gasprisen steget yderligere som følge af Ruslands invasion af Ukraine. I konsekvens heraf har EU-Kommissionen spillet ud med en opdatering til den europæiske naturgasforsyningssikkerhedsforordning, der stiller krav om, at alle europæiske gaslagre skal fyldes 80 pct. inden 1. november 2022. Det vil skulle sikres i et marked, der stadig er meget afhængigt af forsyninger fra Rusland, og hvor udbuddet generelt er begrænset.

Det har bidraget til, at elprisen er blevet ca. fordoblet i Danmark efter krigens udbrud sammenlignet med det i forvejen høje niveau i månederne inden. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.