Energieksperter giver dumpekarakter til afgørende analyse om Nordic Sugar

Foto af sukker.
Illustration: Bigstock/October22.
Notat forsømmer at se på delvis elektrificering af virksomheden, og dermed bliver det alt for dyrt for virksomheden, mener eksperter. Der er dog også lyspunkter i analysen.
29. januar 2021 kl. 18:25
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En nyt notat fra Energistyrelsen, der skal give energipolitikerne den samlede vurdering af økonomi og teknik omkring forskellige energiforsyninger af Nordic Sugars fabrikker, bliver nu mødt med kraftig kritik af en række energieksperter. 

Notatet, som Ingeniøren har fået aktindsigt i, og som kan ses i bunden af denne artikel, har klimaministeren fået udformet, efter at Energinets business-case for en ny gasledning til Lolland og Falster til forsyning af Nordic Sugar blev kritiseret for ikke at belyse alternativer til en gasforsyning af virksomheden. Samtidig har et EUDP-studie vist, at en elektrificering af den ene af de to sukkerfabrikker faktisk både var teknisk mulig og en økonomisk fordel for virksomheden.

I det nye notat har Energistyrelsen analyseret en fuld elektrificering af begge fabrikker og stillet den over for en løsning med gasforsyning med både fossilt gas og biogas. 

Her kommer man frem til, at elektrificering er mere end dobbelt så dyr som anvendelse af gas for virksomheden under de nuværende rammevilkår, og derfor vurderes en fuld elektrificeringsløsning ikke på kort sigt at være et realistisk alternativ for virksomheden. Når det gælder samfundsøkonomi, er elektrificering knap 100 mio. kroner billigere end en løsning med biogas på fabrikken.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger