Energianalytiker: Regler for grøn brint skal sikre mere VE – alt andet er underordnet

Brint fra elektrolyse
Illustration: Teknologiens Mediehus / Lasse Gorm Jensen. Se større version
Der er ingen grund til stramme regler for samtidighed mellem vindmøller og elektrolyse, ligesom et forbud mod statsstøtte også er unødvendigt, lyder det fra fremtrædende energianalytiker om kommende EU-regler for produktion af grøn brint. Til gengæld bør EU stramme skruen på krav til additonalitet.
Interview1. juni 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Der daler ikke ligefrem roser ned over det udkast til kommende EU-regler for produktion af grøn brint i transportsektoren, som en ekspertgruppe under EU-Kommissionen har udarbejdet, og hvis indhold lækkede til offentligheden i begyndelsen af maj.

Reglerne er under udarbejdelse i en såkaldt 'delegeret retsakt', som skal fastlægge EU's konkrete metode til at afgøre, hvornår brint produceret på basis af elektrolyse lever op til at få det grønne stempel på det indre marked. Det lækkede udkast til retsakten kan læses i sin fulde længde under artiklen.

Som GridTech tidligere har beskrevet, har udkastet til retsakten skabt bekymring i den danske PtX-branche, fordi kravene er for stramme. Heller ikke en af landets fremmeste energianalytikere, partner i EA Energianalyse Hans Henrik Lindboe, er synderligt imponeret over skitsen til den kommende regulering.

Oplægget til de nye regler stiller blandt andet krav om tæt samtidighed mellem VE- og PtX-produktion, samt at elektrolyseanlæg og VE-forsyning er opstillet inden for et år af hinanden.

Læs også: Branchen om lækkede krav til grøn brint: »Det er hul i hovedet«

Grundlæggende mener Hans Henrik Lindboe dog, at ekspertgruppen rammer ved siden af skiven på det mest afgørende krav til fremtidens grønne brint-fabrikker:

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.