Energi-professor taler dunder mod regeringens nedsættelse af elafgiften

Elmåler
Fremover kan det være slut med at tælle kilowatttimer i forhold til tariffen. I stedet afregnes der efter en fast effekt-tarif. Illustration: Arkiv. Se større version
Regeringen foreslår i sin nye reformudspil at sænke elafgiften yderligere frem mod 2030. Det har skabt heftig debat om, hvad en reduktion af den almindelige afgift på el har af konsekvenser for den grønne omstilling.
9. september 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Regeringen præsenterede tirsdag formiddag et stort reformudspil, der skal udmøntes i konkrete tiltag henover efteråret. Blandt andet vil regeringen etablere tre nye klimaerhvervsskoler og afsætte én millard kroner årligt til forskning og én milliard kroner til grøn omstilling.

Med udspillet foreslår regeringen også at sænke den almindelige elafgift gradvist med 23 øre/kWh fra 2022 og frem mod 2030. Dermed vil afgiften falde fra 90 øre/kWh i år til cirka 57 øre/kWh i 2030, når den en tidligere vedtagne nedsættelse fra Energiaftale 2018 på 10 øre/kWh regnes med.

Og dette greb møder ikke lige stor begejstring alle steder.

»Det er et decideret sort forslag. Det er ikke et forslag, der fremmer den grønne omstilling. Det gør tværtimod omstillingen samfundsøkonomisk dyrere. Det betyder også, at presset på vores vedvarende energiressourcer bliver større. Vi risikerer, at den grønne omstilling bliver dyrere for os allesammen,« sagde professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, onsdag til Altinget.

Professoren uddybede siden sin argumentation på Twitter, hvor han blandt andet pointerede, at energibesparelser er vigtige for energisystemer baseret på vedvarende energi. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Jens-Otto Andersen
9. september 2021 kl. 14:51

Det er lissom klart, at Dansk Energi ikke kan lide elafgifter. De lever jo af at sælge strøm - og jo mere, jo bedre, uanset hvor den kommer fra.

Og det er lige så klart, at vismændenes økonomiske modeller ikke er meget bevendt, når de bygger på nogle i praksis aldrig forekommende gennemsnitsværdier, i stedet for at bygge på en relevant system-modellering. Der er jo ikke meget mening i at regne med "halv vind hele tiden".

Vi trænger afgjort til at få hevet det politiske beslutningsgrundlag op på et væsentligt højere niveau!