Elkunder på Sjælland får dyrere strøm ved vinter-spisetid

1 kommentar.  Hop til debatten
tidsdifferentierede tariffer
Illustration: Lars Refn. Se større version
Netselskabet Cerius indfører nu variable nettariffer, så forbrugerne fra oktober til og med marts skal betale tre gange så meget for transport af strøm mellem kl. 17 og 20.
3. december 2019 kl. 06:02
errorÆldre end 30 dage

Fra den 1. april indfører distributionsselskabet Cerius – et selskab i Seas NVE koncernen – såkaldte  tidsdifferentierede tariffer, så betalingen for transport af el varierer i løbet af døgnet baseret på belastningen i elnettet. Dyrest mellem kl. 17 og 20 om vinteren og billigere resten af tiden. 

Ifølge selskabet sker det, fordi mere og mere af vores forbrug dækkes af vedvarende energikilder som vind og sol. 

Dét stiller nye krav til elnettet, hvis produktion og forbrug skal mødes, og hvis vi fortsat skal nyde godt af den høje forsyningssikkerhed: 

»Vi ser ind i en fremtid, hvor det kan være nødvendigt at investere i en udbygning af elnettet for at få produktion og forbrug til at mødes. Eventuelle investeringer vil få tarifferne til at stige, så vi håber, at vi kan hjælpes ad og flytte noget af forbruget væk fra de perioder, hvor belastningen af elnettet i boligområderne er størst,« siger Birger Bagger Mikkelsen, netdirektør i Cerius i en pressemeddelelse

60 øre i kogespidsen 

Variable nettariffer for de 400.000 Cerius-kunder træder i kraft 1. april 2020, således at tariffen kommer til at ligge på 19,79 øre pr kWh året rundt, bortset fra tre timer omkring spisetid i vinterperioden fra oktober til og med marts: Her koster det 59,99 øre pr kWh – altså cirka tre gange så meget – at få transporteret strømmen i Cerius’ net.

Ifølge direktøren kan der være lidt at spare på elregningen for den almindelige forbruger:

»Hvis man er konsekvent og tilpasser sin anvendelse af de større strømslugere som opvaske- og vaskemaskiner, tørretumblere og opladning af elbilen til de nye tariffer, så er der en mulig besparelse,« siger han.

Halvdelen kører fleksibelt

I forvejen kører netselskabet Radius, netselskabet Konstant (del af NRGI) samt Helsingør Forsynings netselskab med variable tariffer, og med Cerius’ initiativ vil det snart være ved mere end halvdelen af landets 3,4 mio. el-forbrugssteder, hvor man gør klogt i at kigge på klokken, inden man starter opvaskemaskinen i vinterperioden.  

Brancheforeningen Dansk Energi forventer, at resten af de danske netselskaber følger trop med tidsdifferentierede tariffer i løbet af 2020.

Ifølge viceadm. direktør, Anders Stouge, fra Dansk Energi er de differentierede tariffer en helt rigtig vej at gå i en tid, hvor vores biler skal til at køre på el, og langt flere huse skal opvarmes med elektriske varmepumper frem for olie- og naturgasfyr. 

»Når vi kigger ind i fremtiden, kommer vi til at bruge el til langt flere ting end i dag, og der bliver det helt afgørende at fordele forbruget bedre. Vi vil gerne have, at de forbrugere, der bruger el, når der er ledig kapacitet i nettet, bliver belønnet,« siger han til brancheforningens hjemmeside. 

Nettariffen er kun én af posterne på elregningen. Andre poster er betaling for eltransmission, betaling for selve strømmen, købt på elmarkedet samt afgifter og moms, der udgør over halvdelen af den samlede pris for strøm i Danmark.  

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Finn Langgaard
4. december 2019 kl. 17:10

Hvordan kan man tro, at familien Danmark kan ændre sin livsstil fuldstændigt? Rigtig mange har fyraften kl. 16 - 17. Så skal man hjemad, hente børn på vejen, måske handle. Børnene skal holdes beskæftiget (fjernsyn / computer), der skal laves mad, det er vinter og hele huset er belyst, men først kl. 20 falder elprisen igen fra 60 til 20 øre pr. kWh. Betyder det, at vi skal spise opvarmet mad, som er lavet dagen før efter kl. 20? At familien skal spille ludo, kort eller på anden måde holdes væk fra det elektroniske univers - herunder fjernsynets børneunderholdning og tidlige nyheder. Reelt ser vi her et forsøg på at gøre vores liv dyrere, så man i arbejdstiden kan sælge el lidt billigere til gavn for virksomhederne. Gad vist, hvad det kommer til at betyde for billetpriserne i den elektrificerede, offentlige trafik, for betaling for gadebelysning mv.

Er vi ikke ved at komme lidt for langt ud i forhold til at omfordele udgifter?

Hvis folk ikke kan finde ud af at vente med at tænde for vaske, opvaskemaskine og tørretumbler til efter kl. 20, så straf dem, der øger deres forbrug til mere end 2kWh i spidsbelastningsperioden - og ikke alle de andre.