Eksperter uenige om tolkning af EU-udspil til ny delegeret retsakt for PtX

Adriana Guerenabarrena, chef for regulering og analyse i Brintbrancen
Illustration: Adriana Guerenabarrena.
VE-aktører har vidt forskellige fortolkninger af EU’s udkast til en delegeret retsakt for PtX. Retsakten skal definere regler for, hvordan man beregner grønheden af brint. Mens nogle anser retsakten for at være en lempelse af lovgivningen, opfatter andre den som en stramning.
31. maj kl. 05:30

Siden vedvarende energi-II-direktivet blev vedtaget i 2018 har VE-aktører utålmodigt ventet på den delegerede retsakt for produktion af PtX-brændstoffer til transportsektoren - de såkaldte Renewable Fuels of Non-Biological Origin (RFNBO). Retsakten sætter rammer for og krav til, hvornår PtX-brændstof kan betragtes som et grønt alternativ til fossile brændstoffer i transportsektoren. Den forholder sig til, om man må bruge fossil strøm i fremstillingen. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
31. maj kl. 12:31

Måske er det mig, der er dum - men jeg opfatter altså nedenstående som udtryk for fuldstændigt vanvid:

PtX-producenter kan opfatte el fra elnettet som grøn, hvis producenten befinder sig i et prisområde, hvor strømmen var vedvarende 90 pct af timerne i det foregående år, og PtX-produktionen holder sig inden for dette antal timer

El er et "her og nu" -produkt, hvor "foregående år" er en fuldstændigt ligegyldig størrelse. Til gengæld er el-systemer øjeblikkeligt sammenhængende, hvorfor forsyning fra en bestemt møllepark via PPA er miljø- og samfundsmæssigt meningsløst. Ved underskud af "grøn el" i samme system vil det jo blot betyde at andet forbrug bliver mere "sort".

Det forekommer indlysende, at brintproduktionen kun giver mening, hvis elektrolyse-anlæggene primært anvendes til opretholdelse af system-balancen, så nedregulering af sol & vind undgås. I modsætning hertil vil bogholderi-logikken i REPowerEU fortsat overlade denne rolle til de gode, gamle (fossile) kraftværker.