Eksperten svarer læserne: »Vi har kommercielle fusionskraftværker inden for 60 år«

Volker Naulin
Illustration: Joint European Torus (JET). Se større version
En af verdens førende forskere inden for fusionsenergi og plasmafysik svarer på læsernes spørgsmål om neutroner, klimakrise, ITER-projektet og stellaratorer.
25. juni 2021 kl. 13:23
errorÆldre end 30 dage

Ingeniøren inviterede i sidste uge læserne til at stille spørgsmål om fusionskraft til Volker Naulin, der er professor på DTU og en af verdens førende forskere inden for fusionsenergi og plasmafysik.

Her kommer så svarene indsamlet gennem mails og i kommentarsporet under sidste uges artikel, der kort præsenterede en række af fusionskraftens fordele og udfordringer, og som kan læses her.

Spørgsmålene spænder bredt lige fra grundlæggende teoretisk fysik til forskelle på reaktordesigns og om, hvorvidt kommerciel fusionskraft, der kaldes for den rene energi hellige gral og i mere end 60 år har været 'lige om hjørnet', overhovedet kommer til at blive til noget.

Spørgsmål og svar

Vi lægger ud med følgende spørgsmål fra Erik B. Petersen, der er civilingeniør i maskinkonstruktion.

»Kan man forudsige hvilken retning neutronen vil flyve væk i, hvis man kender spin eller andre data for de kerner, der fusionerer?«

SVAR: Det kan man i princippet. Hvis man kender data såsom hastigheden på de to partikler og vinklen, som de støder sammen med, så styres det af reglerne, der er beskrevet i klassisk og kvantefysik, men vi kender normalt kun størrelser som temperatur, måskehastighedsfordeling (vi er på DTU fantastisk god til at måle dette) i et varmt plasma.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.