Ekspert om energiøernes ‘Plan B’: »Vi vil meget gerne undgå den situation«

Energiø, bonrholm, energistyrelsen
Den endelige placering af vindmøllerne, der skal være tilknyttet den første af energiøerne, som bliver etableret på Bornholm. Illustration: Klima-, energi- og forsyningsministeriet. Se større version
Beslutningen om en eventuel trinvis udbygning af Energiø Bornholm skal allerede træffes næste år, men det vil uden tvivl være en fordyrende løsning. Man bør overveje alternativer, lyder det fra en ekspert.
23. marts 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Økonomien i de to gigantiske energiø-projekter i Østersøen og Nordsøen er helt afhængig af, at der for hver af øerne etableres udlandsforbindelse til mindst ét andet partnerland.

Men for projektet i Østersøen er forligskredsen bag aftalen om øerne dog enige om, at dette hensyn kan tilsidesættes, hvis etableringen af øens udlandsforbindelser viser sig at trække mere ud end ventet.

»I tilfælde af, at det optimale realiseringstidspunkt vurderes at være senere end 2030, vil det blive undersøgt, hvorvidt realiseringen af Energiø Bornholm i stedet kan gennemføres trinvist,« lyder det i tillægsaftalen om øerne fra begyndelsen af februar.

Spørgsmålet er bare, om det nødvendigvis er en god idé?

For at blive klogere på, hvad en trinvis udbygning mere lavpraktisk indebærer, søgte GridTech svar hos Klima-, energi- og forsyningsministeriet:
 
»En trinvis udbygning kan eksempelvis realiseres ved at bygge forbindelsen mellem Sjælland og Bornholm hurtigst muligt og tilslutte havvind hertil senest i 2030. Den resterende havvind vil kunne tilsluttes, når en forbindelse til udlandet er realiseret,« oplyser Klima-, energi- og forsyningsministeriet til GridTech.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.