Efter mange kabelnedbrud: Energinet udskifter nu fejlramte endemuffer

24. maj kl. 05:001
Energinet Gamst Endemuffer
Her ses flere af de omkring fem meter høje endemuffer på et kabelanlæg i Gamst ved Vejen i Sydjylland. Illustration: Energinet.
Energinet har øget sit beredskab for dårligt designede endemuffer på højspændingsnettet. Italiensk leverandør ønsker ikke at svare på kritik.

I flere timer var der stærkt forhøjet risiko for omfattende strømafbrud i Østjylland, da en endemuffe på kabelstrækningen Ferslev-Trige sidste år brød sammen. Men trods endemuffer, der bl.a. sidder mellem luftledninger og nedgravede kabler, med jævne mellemrum fejler, var sidste års uheld sandsynligvis ikke et rent tilfælde.

Det forholder sig nemlig sådan, at mere end 100 endemuffer på Danmarks højspændingsnet plages af »forhøjet risiko« for at fejle. 

Læs hele artiklen

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
24. maj kl. 09:29

Når nu der findes en alternativ konstruktion som ikke benytter SF6 gas så vil det være ønskeligt at endemuffer med SF6 udfases inden de fejler. SF6 er en klimagas der belaster med en faktor 22.800-23.500 CO2 ækvivalenter. Så det er virkelig noget skidt at lufte ud i det fri.