Digitale måleapparater bliver stadig mere almindelige i forsyningssektoren, men vi udnytter dem stadig ikke til deres fulde potentiale, mener to digitaliseringseksperter.
Digitale måleapparater bliver stadig mere almindelige i forsyningssektoren, men vi udnytter dem stadig ikke til deres fulde potentiale, mener to digitaliseringseksperter.

Foto : ivandan / BigStockPhoto

Digitaliseringseksperter: Millionpotentiale for forsyningsvirksomheder i eksisterende teknologi

To digitaliseringseksperter opfordrer forsyningssektoren til at se bort fra jubeloptimismen omkring AI og IoT og i stedet se på, hvad eksisterende digitale løsninger kan gøre for forretningen og for kunderne.
Man skal holde tungen lige i munden, hvis man skal følge med i digitaliseringsiveren. Begreber som AI, VR og IoT fylder meget, når snakken falder på fremtidens forsyningssektor. Ifølge Brian Gottorp Jeppesen, direktør for Mjølner Infomatics, er den nyeste teknologi stadig langtfra hverdagskost. Og det er helt okay:
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Husk at være logget ind med den e-mail, hvor du har dit abonnement tilknyttet. Oplever du fortsat udfordringer med din adgang, så skriv til support@ing.dk.

Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Stort potentiale ved datadrevet drift

Ifølge en rapport fra 2018 kan fjernvarmesektoren spare et sted mellem 240 og 790 millioner kroner ved at koble måleenhederne sammen med data fra vejrudsigter og forbrug og bruge disse faktorer til at styre temperaturreguleringen.

På baggrund af tal fra DTU er der blevet udviklet business cases, der fortæller, hvad forskellige typer selskaber kunne få af besparelser ved at sænke temperaturen et sted mellem 3 og 10 grader

 • Ved 3 graders temperaturreduktion fordeler besparelserne sig således:
  • Centrale selskaber kan spare 69 millioner kroner på mindre ledningstab og 93 på mere effektiv produktion.
  • Store decentrale selskaber kan spare hhv 26 og 17 millioner kroner.
  • Små decentrale selskaber kan spare hhv. 28 og 8 millioner kroner.
    
 • Ved 10 graders temperaturreduktion fordeler besparelserne sig således:
  • Centrale selskaber kan spare 231 millioner kroner på mindre ledningstab og 300 på mere effektiv produktion.
  • Store decentrale selskaber kan spare hhv 86 og 55 millioner kroner.
  • Små decentrale selskaber kan spare hhv. 94 og 24 millioner kroner.

Rapporten er udarbejdet af konsulenthuset Damvad Analytics, tænketanken Grøn Energi og CITIES forskningscenteret ved Henrik Madsen, DTU.

Læs mere om rapporten her.

Hvad er AI, VR og IoT
 • AI (kunstig intelligens): Upræcist udtryk for det forskningsområde, der tilsigter at anvende IT-systemer til simulering af menneskelige intelligensfunktioner som f.eks. mønstergenkendelse, logiske konklusioner etc.
 • VR (virtual reality): Samlebetegnelse for teknikker, der simulerer virkelighedens verden, f.eks. til brug for underholdning eller uddannelse. Udstyret med dertil indrettede apparater (sensorer), der registrerer brugerens bevægelser, og en maske fastspændt til ansigtet, der viser et rum, der reagerer på disse bevægelser, kan brugeren opleve, at han befinder sig i en anden - virtuel - virkelighed. De fænomener, han ser omkring sig, kan han påvirke med sine organer via de fastspændte sensorer og i overensstemmelse med de love, der på forhånd er indprogrammeret i systemet.
 • Internet of Things (IoT) er enheder, der er koblet på nettet. Det kan være alt fra wearables og personlige assistenter til køretøjer og køleskabe. IoT består typisk af tre elementer: en enhed, dataoverførsel via internettet og en visualisering/præsentation af data. Internet of Things er stadig i sin opstartsfase, men det forventes, at der er i 2020 vil være 25 mia. IoT-enheder. Ting som gadelys, din bil og dit køleskab vil i fremtiden være koblet til internettet.