Billedet er fra Bioenergi hos projektpartner Brønderslev Varme, der netop er indviet. Det vandt Dansk Fjernvarmes pris i oktober for måden at bygge biobrændselsværket på og samkøre det med et parabol-solvarmeanlæg, der kan producere såvel el som varme.
Billedet er fra Bioenergi hos projektpartner Brønderslev Varme, der netop er indviet. Det vandt Dansk Fjernvarmes pris i oktober for måden at bygge biobrændselsværket på og samkøre det med et parabol-solvarmeanlæg, der kan producere såvel el som varme.

Foto : Niras

Digital værktøjskasse skal få fjernvarmens it-systemer til at samarbejde

Treårigt projekt med 16 partnere og 25 mio. kr. fra Innovationsfonden skal gøre fjernvarmen grønnere og billigere gennem intelligente softwareløsninger, der er komponent-uafhængige.
I nær fremtid vil fjernvarmeselskaberne meget lettere end i dag kunne optimere deres produktion og distribution, mens forbrugerne selv styrer deres forbrug - gennem datadrevet viden, der deles i skyen.
Få fuld adgang til GridTech?
GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.
Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Kort om Heatman

Det treårige projekt Heat 4.0 – Digitally supported Smart District Heating – skal munde ud i en it-værktøjskasse (Heatman) til optimering af fjernvarmen.

Projektet har 16 partnere, heriblandt tre fjernvarmeværker: Niras (projektleder), Dansk Fjernvarme (Grøn Energi), Brønderslev Forsyning, Trefor Varme, Hillerød Varme, Danfoss, Logstor, Kamstrup, EMD International, Enfor, Neogrid, Leanheat (Finland), NorthQ, Tomorrow, DTU (herunder DTU Compute) og Aarhus Universitet.

Heatman bygger på løsninger fra eksisterende forskningsviden, herunder forskningsprojektet Cities, der har skabt værktøjer til dataintelligent temperaturstyring af fjernvarmenettet.

Cities har ført til de første prototyper til det smarte energisystem, herunder styring af centrale og decentrale varmepumper, der er forbundet med fjernvarme. Og man benytter blandt andet viden fra DTU og Aarhus Universitet til konkrete produkter og services i værktøjskassen, Heatman.

Man får it-systemerne i fjernvarmens forskellige komponenter til at tale sammen ved at gemme data i en sky og lade algoritmer arbejde med data og vælge den løsning, der optimerer produktion, distribution og forbruget hos fjernvarmekunderne. Platformen er komponentuafhængig.

Niras skal stå for eksporten, mens fordelingen af de ukendte værdier skal forhandles i løbet af projektet. Konsortiet har de forretningsmæssige værdier, men fjernvarmeværkerne (og forbrugerne) har værdier som besparelserne i energi og investeringerne. 

Budgettet lyder på 36 millioner kroner, hvoraf de 25 millioner kroner kommer fra Innovationsfonden.