Derfor leverer grøn energi-kontrakter ikke grøn energi

Der skal sættes en stopper for brugen af certifikater, der lover elkunder grøn strøm. Det mener data scientist og medstifter af Tomorrow, Olivier Corradi.
Brødtekst

Afhængig af hvor du bor, har din eludbyder måske tilbudt dig en kontrakt hvor den el, du modtager, udelukkende kommer fra vedvarende energi. Derudover har flere internationale firmaer for nylig været i medierne med udmeldingen, at de nu bruger 100 procent vedvarende energi.

Hvordan har de løst problemet med, at vind og sol fluktuerer afhængig af tiden på døgnet og vejret? Lagring er stadig meget sjælden og dyr, så hvordan har de dog kunnet opnå denne drøm om 100 procent vedvarende energi?

Det har de heller ikke.

Elektriciteten, der strømmer ind i dine kontakter, bestemmes af, hvilke kraftværker der på det tidspunkt producerer elektricitet på det net, du er tilkoblet. Hvis lokale kraftværker ikke kan levere det påkrævede (for eksempel hvis det ikke blæser, eller om natten, når solcellerne ikke kan producere), kan elektricitet endda blive importeret. I så fald bliver din elektricitet leveret af kraftværker i et naboland.

Kort sagt: Hvor din elektricitet kommer fra, afhænger af, hvor du bor, og hvornår du bruger den.

electricitymap
Du kan finde ud af, hvor din elektricitet kommer fra på https://www.electricitymap.org.
Illustration: electricityMap/Tomorrow

Så sådan her er det i virkeligheden: Det er virkeligt svært at være 100 procent vedvarende hele tiden uden dyre lagringssystemer, for det blæser ikke altid. Så hvordan slår eludbydere fysikken? De udnytter et finansielt instrument kaldet Guarantees of Origin (eller Renewable Energy Certificates afhængig af, om man er i EU eller USA). Det fungerer sådan her:

Når et kraftværk med vedvarende energi producerer en enhed el i nettet, belønnes producenten med et certifikat, der sælges for det højeste bud. Den, der køber certifikatet, kan så sige, at en bestemt mængde vedvarende el er blevet produceret. Her er problemet: Handlen med certifikater er ikke begrænset af rum eller tid. Det betyder, at du kan købe et certifikat fra en region, der ikke er på dit eget elnetværk (rum) eller fra langt tilbage i tiden (!), uden at være sikker på, at elektriciteten var lagret (tid).

Certifikater for vedvarende energi ignorerer infrastrukturen, der kræves for at transportere og lagre elektriciteten, hvilket er de to vigtigste forhindringer for at blive 100 procent vedvarende.

Hvis omkostningerne for el-transport var lave, ville vi altid kunne få el fra et sted, hvor solen skinner, eller vinden blæser. Hvis omkostningerne for el-lagring var lave, ville vi være ligeglade med, hvornår solen skinner, eller det blæser, for vi ville bare lagre det. Men da transport og lagring er to af de største hurdler for, at vedvarende energi virkelig kan slå igennem, formår certifikaterne ikke at adressere det virkelige problem.

De omtalte certifikater giver illusionen om, at grøn el kan adskilles fra resten og sendes til en heldig kunde. Desværre er det sådan, at når el først er produceret og lagt ud i nettet, kan man ikke kontrollere, hvor det kommer hen. Det blandes med el fra alle de andre kraftværker, der kører på det tidspunkt. Vi er kede af at sige det, men elektriciteten i din stikkontakt vil altid være den samme, uanset hvem din udbyder er. Hvis det ikke blæser der, hvor du er, er elektriciteten i dine kontakter ikke produceret af vind.

Elektriciteten i din stikkontakt vil altid være den samme, uanset hvem din udbyder er.

Hvad kan vi gøre ved det?

Hold op med at købe grønne elektricitetskontrakter, og vælg i stedet en udbyder, der giver dig finansielle incitamenter til at forbruge på grønnere tidspunkter. Eller endnu bedre: Køb apparater, der gør det automatisk.

Hvis du kan, så vælg en eludbyder, der kompenserer for sine CO2-udledninger ved at investere i projekter, der fjerner CO2 (f.eks. CCS fra kulfyrede kraftværker) eller direkte erstatter ‘sorte’ kraftværker med ‘grønne’.

Vi planlægger at samle en liste over klimavenlige elleverandører. Kommentér på denne blog, hvis du vil tilføje et selskab.

Hovedpointer: 

  • Vedvarende energi-certifikater garanterer ikke kilden til elektrikciteten, da du kan købe vind-certifikater, selv når vinden ikke blæser.
  • Certifikaterne fører ikke til de rette investeringer, da de undlader at finansiere transporten og lagringen af elektricitet.
  • Som forbruger, bør man derfor vælge en elleverandør, som ikke stoler på certifikater og i stedet investerer i kulstof-begrænsende projekter.

Ikke overbevist? Læs her:

Først, hvis dit hoved gør ondt nu, og du trænger til underholdning, så se her: 

Q: Ved at købe certifikater, skabes en ekstra indtægtsstrøm til vindmølle- og solcelleejere, hvilket giver incitament til at bygge flere vedvarende energi-kilder. Så det gør vel en forskel på den måde?

A: De fleste certifikater repræsenterer så lille en del af indtægterne, at det er svært at tro, at det giver incitament til noget som helst. Det er desværre usandsynligt, at dette vil ændre sig, da certifikatmarkedet ikke er bundet til tid eller rum, hvilket skaber en overflod, som ikke driver prisen op.

Q: Hvad nu, hvis firmaer både køber certifikaterne og elektriciteten? Det vil da skabe flere indtægtskilder og give incitament til flere installationer?

A: Idet el repræsenterer størstedelen af prisen, vil det at indgå i en langtidskontrakt med en vindmølle helt klart give incitament til, at den bliver installeret. Finansiel støtte er en slags CO2-kompensation.

Q: Hvad med opmærksomheden? Det må da være godt at give kunder et valg og lade dem engagere sig i energiovergangen?

A: At have en 100 pct. vedvarende energi-kontrakt gør præcis det modsatte: Det får dig til at tro, at lige meget hvornår du forbruger energi, så er den grøn. Det forhindrer investeringer i eltransport og lagringsinfrastruktur, energigieffektivitetsforanstaltninger eller intelligente enheder, der er i stand til at skifte forbrug til lav-CO2-timer.

Dette gælder også i industrien, hvor incitamenter til at installere et datacenter i et område med lav-CO2-el fjernes såvel som incitamentet til at forbruge i de grønneste timer.

Q: Har I prøvet at ordne certifikatsystemet, så både tid og rum tages i betragtning?

Vi på Tomorrow har prøvet mange ting for at fikse det system, og vi har haft mange diskussioner med de relevante interessenter. Vi fandt ud af, at certifikatsystemet ikke engang er nødvendigt, idet man allerede kan spore, hvor el kommer fra (see electricityMap), og handlinger, der skal drive udledningerne ned, er allerede blevet identificeret (erstatte kulkraftværker med gasturbiner, implementering af CO2-lagring (CCS) og investering i lagring og indkøb af CO2).

ISO 14064- og GHG Protocol Scope 2-standarderne for CO2-regnskaber beskriver begge el-sporingsmetoder baseret på fysiske forhold og kræver ikke certifikater (selv om GHG Protocol er blevet udvidet for at tillade dobbelt bogføring). Et åbent brev angående afvisningen af grønne elkontrakter blev startet af forskere i 2015, og der er blevet sat spørgsmålstegn ved fordelene ved kontrakterne både på onlinemedier og i peer-reviewed artikler:

It's easy to buy "green power." Making a difference is a little harder.

Many people would like to support renewable energy, not just through activism or lobbying politicians but with their…www.vox.com

Creative accounting: A critical perspective on the market-based method for reporting purchased…

Electricity generation accounts for approximately 25% of global greenhouse gas (GHG) emissions, with more than…www.sciencedirect.com

Q: Men alligevel, at have noget er vel bedre end at have ingenting, ikke?

A: At bruge certifikater til at spore energi skaber en alternativ sandhed med åbenlyst vrøvl:

El i Norge
Selv om 100 pct. af el i Norge er vedvarende, er nordmænd, som ikke er på en grøn elektricitetskontrakt, kun 8 pct. vedvarende, idet de fleste certifikater er blevet solgt til andre kunder. Kilde: https://www.aib-net.org/facts/european_residual_mix
Illustration: Aib

Hvis du bor i Norge, og du ikke er på en 100 pct. vedvarende energi-kontrakt, er kun 8 pct. af din el officielt vedvarende, idet resten af kontrakterne var udsolgt, mestendels til udenlandske kunder. Dette betyder, at disse elkunder kan sige, at de er 100 pct. vedvarende, idet de har købt norske certifikater, mens nordmænd også kan sige, at de benytter 100 pct. vedvarende energi, idet deres el er fysisk vedvarende. Begge kunder taler om den samme grønne energi, som de mener, er deres!

Lad os holde op med at bruge papirer, der ikke afspejler den fysiske virkelighed. Hvis vi mener alvorligt, at vi vil løse klimaudfordringerne, skal vi holde os til fysikken. Lad os stoppe det her vrøvl.