Danskerne siger stadig nej til atomkraft, men modstanden daler

Foto : Wikimedia / kallerna

Danskerne siger stadig nej til atomkraft, men modstanden daler

Mens der blandt unge mænd er et flertal for atomkraft, er modstanden størst blandt ældre og kvinder, viser en spørgeskemaundersøgelse fra IDA. Generelt i befolkningen er modstanden mod atomkraft dalet fra 73 procent i 2007 til 50 procent i 2021.
Hvis danskerne i dag skulle stemme om, hvorvidt der skal bygges et atomkraftværk i Danmark, så er svaret fortsat nej. Holdningen til atomkraft kommer dog i høj grad an på, om man spørger de ældre eller de yngre, mænd eller kvinder. Det viser en helt ny spørgeundersøgelse blandt 2.000 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18-70 år, foretaget af Userneeds på vegne af IDA.
Få fuld adgang til GridTech?
GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.
Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Formanden for foreningen Atomkraft Ja Tak
Portrætfoto af Theis Palm.
Illustration: Privatfoto

Theis Palm er formand for foreningen Atomkraft, Ja Tak, som blev stiftet i august 2020. Han er er 29 år og uddannet i statskundskab ved Aarhus Universitet.

»I universitetstiden blev min interesse i energipolitik vækket i kandidattiden, da jeg observerede klimadebatten og fandt den alt for moraliserende og emotionel, og at den langt hen ad vejen er ret afkoblet fra den objektive virkelighed – og vi kan ikke løse problemet uden at forholde os til den empiriske virkelighed,« siger han.

Det var særligt indspark fra folk som Bill Gatens, Michael Shellenberger og folkene hos Seaborg Technologies og Copenhagen Atomics, der for alvor gjorde ham sulten på at videre mere om atomkraft, fortæller han.

Foreningen har omkring 200 betalende medlemmer og 20-25 frivillige med lokaler i både København og Aarhus. Dens Facebook-side har omkring 11.500 medlemmer.