Danskerne siger stadig nej til atomkraft, men modstanden daler

Atomkraftværk.
Illustration: Wikimedia / kallerna. Se større version
Mens der blandt unge mænd er et flertal for atomkraft, er modstanden størst blandt ældre og kvinder, viser en spørgeskemaundersøgelse fra IDA. Generelt i befolkningen er modstanden mod atomkraft dalet fra 73 procent i 2007 til 50 procent i 2021.
31. maj 2021 kl. 15:40
errorÆldre end 30 dage

Hvis danskerne i dag skulle stemme om, hvorvidt der skal bygges et atomkraftværk i Danmark, så er svaret fortsat nej. Holdningen til atomkraft kommer dog i høj grad an på, om man spørger de ældre eller de yngre, mænd eller kvinder.

Det viser en helt ny spørgeundersøgelse blandt 2.000 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18-70 år, foretaget af Userneeds på vegne af IDA.

I forhold til tidligere Gallup-målinger foretaget i 2007 og 2011 viser der sig et mønster. Opbakning til atomkraft er ikke steget nævneværdigt, men modstanden er faldet. Hele 73 procent var i 2007 imod, mens dette tal faldt til 64 procent i 2011, da danskerne svarede på, om de generelt var imod eller for atomkraft.

I IDA’s nye undersøgelse svarer ‘kun’ 50 procent, at de er imod at indføre atomkraft i Danmark. Modstanden er størst hos den ældre generation og især blandt kvinderne. På den modsatte side møder ideen om dansk atomkraft størst opbakning blandt unge mænd, hvor der er flere for end imod, viser tallene.

Flertal imod atomkraft

I den nye spørgeundersøgelse har de i alt 2.000 adspurgte danskere svaret på, hvordan de forholder sig til udsagnet: ‘Danmark bør indføre atomkraft, hvis det økonomisk set er en fordelagtig teknologi’.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.