Det er især problemerne omkring Göteborg, der har givet problemer.
Det er især problemerne omkring Göteborg, der har givet problemer.

Foto : Svenske Kraftnät

Danske vindorganisationer: Svenskere diskriminerer

Trods løfter gennem flere år er der stadig prop i det svenske net, som forhindrer danske vindmølleproducenter i at sælge el, når prisen er høj.

Det er sket mere end en gang, at danske vindmølleejere midt julemiddagen må trodse blæst og kulde og gå udenfor for at stoppe møllerne, fordi der er negative priser. Og alt imens vindmøllerne står stille i Danmark, fordi elprisen er i bund, buldrer atomkraftværkerne i Sverige derudad med elproduktion til fornuftige priser.

Sådan beskriver seniorøkonom Søren Klinge, Danmarks Vindmølleforening, den situation, som nu har fået hans egen organisation og Dansk Energi til at bede de svenske myndigheder gribe ind. Den svenske systemoperatør Svenske Kraftnät har i årevis blæst stort og flot på EU-regler om et åbent energimarked, mener de to danske organisationer.  

Læs mere: Svenskerne skruer mere og mere ned for import af dansk vindmøllestrøm

Problemerne har stået på i lang tid. Tilbage i 2010 lovede Svenske Kraftnät, at man ville styrke det svenske net med en ny forbindelse nord for Göteborg, som skulle være færdig i slutningen af 2011.

Svenske kunder rammes også

I dag, otte år efter aftalen, er den nye svenske forbindelse stadig ikke færdiggjort, og svensk a-kraft og vindmøllestrøm går i stigende grad ind og lukker for danske vindmøllers adgang til det svenske marked. Typisk i vinterperioden, hvor priserne er høje.

»Det er både med til at forringe vilkårene for danske vindmølleejere og rammer i virkeligheden også de svenske forbrugere, som ender med at betale en højere pris for deres el, når man beskytter de svenske atomkraftværker på denne måde,« siger Søren Klinge.

Læs mere: Så lukkede tyskerne og svenskerne igen for el-forbindelsen - og gav jyderne gratis strøm

Dansk Energi og Danmarks Vindmølleforening klager med henvisning til EU’s regler for det indre marked for energi og forlanger at få den svenske Energimarkedsinspektion til at redegøre for, hvordan begrænsninger i den dansk-svenske forbindelse kan være i overensstemmelse med EU’s regler om fair konkurrence, ikke-diskrimination og effektiv energihandel.

Svensk vind holdes ude af regulermarked

Hvis dette ikke giver en løsning, vil Søren Klinge ikke udelukke, at man går videre med en klage til EU-Kommisionen.

Han peger samtidig på, at driften af det svenske elsystem på nogle områder kunne ses som utidssvarende.

»Det er tilpasset en situation med store a-kraftværker. Man regulerer ikke på vindmøllestrøm eller forbrug i deres marked for regulerkraft, hvilket man har gjort i mange år i Danmark og indenfor de senere år også i mange andre lande i EU. I en situation, hvor der i den sydlige del af Sverige er kommet flere og flere vindmøller, må man tage mere moderne værktøjer i brug i driften af elsystemet. At man har bundet driften af elsystemet op på et par store a-kraftværker er ikke noget gyldigt argument for at udelade import af billig dansk vindmøllestrøm,« siger Søren Klinge.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Svenske Kraftnät.

Læs mere: EU-bank til Sverige giver danskere billigere strøm