Danske kulkraftværker solgte 46 procent flere kilowatttimer i 2021 end året før

8. februar 2022 kl. 05:062
Nordjyllandsværket, kraftvarmeværker, kulkraft
Illustration: Aalborg Kommune.
De danske kulkraftværker producerede i 2021 4,2 TWh el og varme mod 2,9 TWh året før – en stigning på 46 procent. En kold vinter og lave vindhastigheder har gjort kulkraft til en rentabel forretning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Til trods for Danmarks ambition om at være foregangsland på klimaområdet, så skruede vi  voldsomt op for forbruget af et af de mest klimabelastende brændsler sidste år, nemlig for kul på kraftværkerne.

Tal fra Energinet, som Ingeniøren har indsamlet, viser, at der blev produceret 4,2 TWh energi fra kulkraft sidste år. Energien gik både til varme- og strømproduktion. Det er en stigning på 46 procent fra 2020, hvor der blev produceret 2,9 TWh fra kul.

Læs hele artiklen

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
8. februar 2022 kl. 11:21

Hukommelse kan være en djævelsk ting. F.eks.: Når man for en snes år siden skulle beregne "CO2-skyggepris" for et energispareprojekt, så var en af forudsætningerne at kulkraft ville blive afløst af naturgaskraft i perioden 2008 - 2013. Resultatet var godt og vel en halvering af reference-emissionen.

I mellemtiden er det i stedet lykkedes at få nedlagt størstedelen af produktionskapaciteten på naturgas, mens kulværkerne kører videre. Dertil kommer div. benspænd, som når f.eks. et højeffektivt CCGT-værk som det i Silkeborg pakkes ind i 13,5 ha solfangere, så man er helt sikker på at værket ikke kører om sommeren. Så kan vi i stedet få noget kulkondens...

Samtidig er underskuddet af termisk backup til den fluktuerende produktion fra sol & vind blevet så enorm, at kulværkerne med stor sikkerhed vil blive anmodet om at udskyde de planlagte lukninger.

Årsagen til dette vanvid kan vel søges i en blanding af effektivt lobby-arbejde, politisk sort/grøn tænkning med pop-udtryk som "kul, olie og naturgas" og "grøn el", samt, ikke mindst, den beklagelsesværdige omstændighed at kvotebelagte brændsler falder uden for det nationale klimaregnskab.

1
Markedschef -
8. februar 2022 kl. 08:39
Markedschef

Vi må se på årsag og virkning. Den dybere årsag til deres produktion er jo, at vi mangler fleksibelt elforbrug, der kan afkoble lige så længe at vinden ikke blæser og prisen er høj. Heldigvis er det fleksible elforbrug stigende med fjernvarmen som et "virtuelt batteri", som vi omtalte i IDA Energi's webinar om Hvordan vi udnytter vindenergien. Nogen skal så producere den manglende strøm til det ufleksible elforbrug. Heldigvis har vi takket være en flerstrenget energipolitik fra 80'erne de effektive kraftvarmeværker. Alternativet er at importere strøm fra ineffektive kulfyrede kondensværker i Tyskland eller gasfyrede kondensværker i EU, som gør EU mere afhængig af importeret gas. Indtil vi har fået flere vindmøller og mere fleksibelt elforbrug er det da godt at have de kulfyrede værker som back-up. Man skulle så tro, at lovgivningen og Bygningssreglementet understøttede det fleksible elforbrug, men det halter. Se for eksempel molbohistorien hvor nogen har placeret små ufleksible luft varmepumper i nye rækkehuse midt i Fredericia med det resultat, at der ikke var strøm til juleanden. Spørg hellere hvordan det kan gå til. Manglende planlov et Bygningsreglement, der er i strid med Varmeforsyningsloven og sund fornuft.