Dansk PtX-strategi først klar sidst på året: »Absolut det seneste, vi kan vente på«

Brint fra elektrolyse
Illustration: Teknologiens Mediehus / Lasse Gorm Jensen. Se større version
Regeringens kommende PtX-strategi forventes først færdig i slutningen af i år til stor frustration fra energibranchen. Flere europæiske lande har nu ambitiøse brintstrategier, og frygten er, at Danmark misser en oplagt og milliardstor eksportmulighed.
Indblik7. januar 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Danmark har en oplagt mulighed for at realisere et milliardstort eksporteventyr for grøn brint og andre afledte bæredygtige brændsler, som kan fremstilles via Power-to-X (PtX). Sådan har parolen lydt længe i energibranchen, og 2021 er året, hvor Danmark skal blive konkrete og formulere, hvordan vi vil gøre det. 

Udviklingen af en hjemlig PtX-industri sidestilles ofte med danske virksomheders store succes med at sælge vindmøller til hele verden.

Men til forskel fra succeshistorien om vindmøllerne er Danmark langtfra alene om at opskalere og kommercialisere de elektrolyseanlæg og kemiske reaktorer, som i stor skala skal omdanne grønne elektroner til grønne brændstoffer i fremtiden. 

Mens lande som Tyskland, Norge, Frankrig, Spanien og Portugal alle har formuleret grønne brintstrategier og afsat tocifrede milliardbeløb til udbygningen af den nødvendige infrastruktur og teknologi, har den danske regering endnu ingen formel strategi på området.

Derfor mener flere danske PtX-aktører nu, at det i høj grad haster med at få lavet en dansk strategi, så de kan begynde at lægge mere håndfaste og langsigtede planer. Men det ser ud til, at de kommer til at vente næsten et år endnu.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.