Dansk PtX-projekt kan overhale alle: Vil lave 68 mio. liter e-jetfuel årligt fra 2025

dcc shell
DCC & Shell Aviation leverede sidste år grønt flybrændstof til Air Alsie i Sønderborg. Dengang var der tale om det omdiskuterede HEFA-brændstof. Fra 2025 kan det blive et rent e-brændstof Illustration: DCC & Shell Aviation. Se større version
Landets største leverandør af brændstof til fly er klar til aftage hver en dråbe af Arcadia e-fuels produktion, som vil indeholde CO2 fanget direkte fra luften.
13. januar kl. 11:04

68,4 millioner liter grøn jetfuel om året fra 2025, produceret på strøm og indfanget CO2 - deriblandt fra verdens største direct air capture anlæg.

Sådan lyder ambitionerne fra PtX-projektet Arcadia e-fuels, som snart forventer at kunne offentliggøre den danske placering af dets kommende anlæg, hvor hele produktionskæden til den færdige e-kerosen skal foregå.

Brændstoffet skal fremstilles ved at lave syngas fra omvendt dampreformering (reverse gas-water shift reaction, red.) af brint fra elektrolyse og fanget CO2, omdanne gassen til crude via Fischer-Tropsch-processen og raffinere den.

Strømmen til elektrolyse bliver indkøbt på det almindelige elmarked ved hjælp af såkaldte PPA-strøm­kontrakter, som sikrer, at der etableres ny tilsvarende VE-kapacitet.

Den resulterende e-kerosen er en såkaldt SAF - substainable aviation fuel - og vil kunne anvendes direkte til at erstatte fossil jetbrændstof i flytankene.

»Vi har en meget ambitiøs tidsplan om at få vores anlæg op at køre mod slutningen af 2024, hvor vi vil producere omkring 55.000 ton FT-SPK-jetfuel om året. Jeg er ret sikker på, at det bliver det største anlæg af sin slags i verden,« siger Arcadia e-fuels CEO Amy Hebert, som har en fortid hos Haldor Topsøe.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.