Dansk plastfolie gør solfangere mere effektive - til den halve pris

Heliac solfanger
Heliacs solfangere består af en glasplade, som absorberer det meste af de skadelige UV-stråler i sollyset. Det gør, at plastikfolien inden under ikke bliver nedbrudt så hurtigt. Illustration: Heliac. Se større version
Et danskudviklet plastmateriale kan erstatte dyre spejle, der anvendes til koncentreret solvarme. Det kan gøre solvarmen lige så billig som naturgas til at producere fjernvarme.
Tech fokus28. maj 2019 kl. 06:10
errorÆldre end 30 dage

I forrige uge klippede borgmesteren for Vordingborg Kommune den røde snor til et nyt solfangeranlæg, der skal levere energi til fjernvarmeværket i Lendemarke på Møn.

Dermed føjes der endnu et anlæg til Danmarks hastige udbygning af solfangere, der ifølge energirådgiveren PlanEnergi nu er oppe på mere end 1,6 millioner kvadratmeter solfangere tilsluttet fjernvarmenettet, hvilket gør Danmark verdensførende inden for solfangeranlæg målt på areal.

Men det nye anlæg på Møn er langtfra, som solfangeranlæg er flest.

For det første er anlægget ikke udgjort af stationære plane solfangere, som ellers er typiske i Danmark, men i stedet af drejelige paneler, der følger solens gang over himlen. 

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.