Dansk atomkraft-udvikler vil sælge mobil varmelagring

Copennhagen Atomics, værksted
Hos Copenhagen Atomics er man i fuld gang med at udvikle en smeltet salt-reaktor, som virksomheden håber at have klar til test i 2025. I mellemtiden skal virksomhedens smeltesalt forhåbentlig tjene penge som et selvstændigt produkt i form af et mobilt varmelager. Illustration: Copenhagen Atomics. Se større version
Den danske atomkraft-startup, Copenhagen Atomics, har fået EUDP-støtte til at demonstrere et unikt varmelagringskoncept, hvor overskudsvarme fra kraftværker kan transporteres ud til byggepladser og jordforureninger på ladet af en lastbil.
9. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Det er en grundregel inden for energiforsyning, at varme typisk ikke er noget, man flytter over lange afstande. Men måske skal den gamle sandhed inden længe modificeres en smule.

I hvert fald er et ‘mobilt termisk lager til udnyttelse af overskudsvarme’ det centrale koncept i et nyt EUDP-projekt, der har atomkraft-udvikleren Copenhagen Atomics i spidsen. Forsyningsselskabet Norfors, entreprenøren Arkil og rådgiveren WSP er desuden med som partnere i projektet.

I projektet, som formelt begynder med et kickoff-møde mellem parterne senere på måneden, er det forhåbningen, at man kan demonstrere et konkurrencedygtigt og grønt alternativ til midlertidige varmebehov såsom ved termisk jordtørring og udtørring af beton på byggepladser. 

I stedet for eksempelvis at lave varmen lokalt via en gaskedel, som er den typiske løsning i dag, vil parterne i det nye projekt – populært sagt – flytte overskudsvarmen fra skorstenen på et kraftværk og køre den på lastbil ud til de sites, hvor der er behov for den.

»Udfordringen med spildvarme er ofte, at dem, der producerer varmen, ligger et helt andet sted end dem, der skal bruge varmen. Og ofte er det alt for dyrt at bygge en rørledning, hvis det blot er et sæsonbetonet behov eller til tidsafgrænsede projekter,« siger medstifter af Copenhagen Atomics Thomas Jam Pedersen.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.