Danmarks grønne omstilling er flere vindmølleparker bagud

Kun på papiret vil vi nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030. Ændrer vi ikke kurs, når vi det nemlig ved hjælp af udenlandsk kulkraft.
11. november kl. 05:12

Dette er denne uges forside-historie i Ingeniøren. GridTech's læsere har eksklusivt fået adgang til at læse den, før den udkommer i morgen.

Producerer vi strøm med kulkraft i Danmark, trækker det ned i vores klimaregnskab. Men bruger vi ‘sort’ strøm fra Tyskland, gør det ikke.

Og hvis der ikke meget snart sker noget drastisk, vil Danmark kun nå målet om en reduktion af CO2-udledningen med 70 pct. i 2030 ved netop at bruge sort strøm produceret i vores nabolande. 

Det viser helt nye beregninger udarbejdet for Ingeniøren af tre centrale parter i energiomstillingen.

Bundlinjen er, at Danmark kommer til at mangle, hvad der svarer til produktionen fra mellem halvanden og tre en halv af nutidens allerstørste havvindmølleparker. Og manglen bliver større, hvis der bliver etableret mindre sol- og vindkraft end forudsat, hvilket meget tyder på lige nu.

Skal kursen ændres, er der akut behov for beslutninger, for etableringen af store vindmølleparker tager seks-otte år, lyder det fra Klimarådet:

»Det er helt fundamentalt for vores grønne omstilling, at vi har grøn strøm nok. Ellers opnår vi ikke de CO2-reduktioner, som vi gerne vil,« siger medlem af Klimarådet, professor emeritus i energiøkonomi ved DTU, Poul Erik Morthorst og tilføjer:

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
#1
Jens-Otto Andersen
11. november kl. 12:40

Tja, det har jo fra start været kvoternes forbandelse, at politikerne har kunnet regne el som "CO"-fri" - uanset hvor den kommer fra. "Sorteper"-spillet med nationale emissioner har været en del af dette billede.

Imidlertid hersker virkeligheden upåvirket af politiske regnearksdrømme. Den tilsiger ret éntydigt at tyskerne kommer til at opgive den nuværende tidsplan for "Kohleausstieg" - og det vil den danske energipolitik så have et meget reelt medansvar for pga. vores tårnhøje elimport hver gang det ikke blæser. Hvilket faktisk sker ganske ofte (tænk på dette års sommer & efterår).

Og tag ikke fejl: Tyskerne er meget trætte af denne "eksport af emissioner" + elprisernes tilhørende himmelflugt. Man vil jo nødig male Fanden på væggen, men går der (tysk) politik i sagen vil det hurtigt kunne true det indre elmarked, og dermed elforsyningen i DK.

Forsiden
Staten pumper milliarder af kroner i biogasanlæg med tvivlsom klimagevinst

Staten pumper milliarder af kroner i biogasanlæg med tvivlsom klimagevinst

Aktindsigt afslører støtte på 8 mia. kr. til anlæg, som ikke afkræves dokumentation for at have styr på metanudslip. Minister lover nye tiltag.
Projektudviklere vil have udvalg til at bore i kontroversielt ministersvar

Projektudviklere vil have udvalg til at bore i kontroversielt ministersvar

Wind Denmark og Dansk Solkraft tvivler på ministerens forventninger til VE-udbygningen i 2023. Nu opfordrer de Klima-, Energi og Forsyningsudvalget til at trykprøve tallene.

Seneste debat

Pladsmangel koster ladestandere i Aalborg: Transformatorstationer vil fylde for meget

Pladsmangel koster ladestandere i Aalborg: Transformatorstationer vil fylde for meget

I Aalborg må kommunen opgive at få to ladestandere sat op, da det vil kræve nye, “kæmpe transformatorstationer” på flere af byens mest attraktive lokaliteter.
Interview
Dan Jørgensen vil ikke lægge sig fast på, hvor meget grøn strøm Danmark skal producere i 2030

Så må vi importere: Klimaministeren afviser at lægge sig fast på VE-andel i 2030

Ifølge beregninger for Ingeniøren er der udsigt til stor mangel på grøn strøm til den nødvendige elektrificering for at nå 70-procents-reduktionsmålet.
 
Opposition og støttepartier presser regeringen: Vi SKAL være selvforsynende med VE-strøm

Opposition og støttepartier presser regeringen: Vi SKAL være selvforsynende med VE-strøm

70-procentmålet må ikke nås ved import af sort strøm. "Klodshans", kalder Venstre den nuværende situation.