Danmarks energi-kooperativer er ved at forsvinde - trods stort potentiale

13. september kl. 06:00
Vestas-vindmøller
Kooperativet i Hvide Sande bliver styret af fem bestyrelsesmedlemmer udpeget af forbrugerne. Illustration: Vestas Wind Turbines.
Antallet af kooperativer falder, selv om der er klare fordelene ved, at lokalsamfundet har ejerskab over elproduktionen og der er et stort potentiale for at gøre det. Hvis vi ønsker det kan op mod 65 procent af Danmarks elforbrug dækkes af lokale energi-kooperativer i 2050.

Gemt inde mellem de vestjyske klitter ligger Hvide Sande. I den lille fiskerby er en gruppe borgere gået sammen om et energiprojekt. I fællesskab ejer de vindmøller, gasfyr, solpaneler, og en stor varmepumpe, der tilsammen kan forsyne 1600 mennesker med varme og elektricitet.

Den slags lokale energi-kooperativer kan i fremtiden være med til at løfte en del af opgaven med at producere el til fremtidens grønne samfund. Men selvom der er flere fordele ved, at ejerskabet over elproduktionen ligger i lokalsamfundet, bliver der færre og færre af kooperativerne i Danmark.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger