Danmark er langt med Power-to-X

Brint fra elektrolyse
Illustration: Teknologiens Mediehus / Lasse Gorm Jensen. Se større version
Med 13 igangværende og 5 afsluttede projekter er danske virksomheder og forskere godt med, når det handler om at omdanne grøn el til flydende brændstoffer, påpeger ny analyse.
29. oktober 2019 kl. 06:01
errorÆldre end 30 dage

En nysgerrig politiker har fået Energistyrelsen til for klima-, energi- og forsyningsministeren at udarbejde et sjældent overblik over, hvad danske forskere og virksomheder egentlig har gang i af projekter inden for Power-to-X (PtX).  

Begrebet dækker omdannelse af VE-strøm til brint via elektrolyse og derfra videre til flydende eller gasformige brændsler – eventuelt med tilsætning af CO2 eller kvælstof.

Power-to-X anses for én af nøgleteknologierne til at få bragt strøm fra vedvarende energi ind i lastbiler, skibe og fly til erstatning for fossile brændsler. 

I alt 13 projekter er for tiden i gang rundt om i Danmark, og fem er allerede afsluttet. Samlet handler det om projekter på alle stadier af modenhed – fra forstudier over pilotforsøg til demonstration. Du kan se hele listen i bunden af artiklen.

Slutprodukterne, som alle rummer grøn brint produceret via elektrolyse, spænder fra methaniseret gas af naturgaskvalitet over methanol og ammoniak til ren brint.  Dog med overvægt af projekter, hvor man bruger brint til at booste/rense biogas og dermed producere methaniseret gas af naturgaskvalitet.  

De allerfleste af projekterne har fået støtte af det energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogram, EUDP, og som deltagere i flere projekter ses blandt andre Haldor Topsøe og DTU. Vi har omtalt flere af enkelt-projekterne her og på Ing.dk.  

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.