Chef for kraftvarmeværk ryster på hovedet over lukning: »Vi kan sagtens afbrænde halm«

Mark halmballer
Selvom halmen er langt dyre at få gennem forbrændingsanlæggene end affald, så kan biomassen være en livline for lukningstruede anlæg. Illustration: Bigstock/Ivan Volchek. Se større version
Det giver mening at anvende halmen til kraftvarme, indtil de højteknologiske løsninger er klar, lyder det fra forsker, der samtidig sår tvivl om regeringens klimaregnskab.
13. januar 2021 kl. 13:26
errorÆldre end 30 dage

Regeringen er på galt spor med sin nye plan for fremtidens affaldssektor i Danmark, der vil betyde, at affaldsforbrændingsanlæg skal lukkes ned, og at halm og have-park-affald i stedet skal brændes af i de mere simple biomasseværker.

Dels er det økonomisk hul i hovedet at lukke velfungerende affaldsforbrændingsanlæg, og dels er det teknisk ikke muligt af brænde halm og have-park-affald af i biomasseværkerne.

Sådan lyder opråbet fra Fjernvarme Fyn og Fyns Halm i en henvendelse og ved et foretræde for Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg.

»Det giver ingen mening at lukke velfungerende værker, når kapaciteten kan bruges til andet end at brænde affald. Vi har erfaring med at afbrænde halm - det kan sagtens lade sig gøre« siger produktionschefen på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi,” siger Morten Brunse.

Samtidigt retter han skarp kritik af klimaplanen for affaldssektoren, hvor regeringen alternativt vil fjerne biomasse fra affaldsforbrændingsanlæggene og flytte den over til andre biomasseanlæg.

»Det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Det er kun affaldsanlæggene, der kan brænde brændsler som overskudshalm og have-park affald. Det er ikke gennemtænkt fra regeringens side«, siger han.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.