Ørsted igang med opførelse af Anholt havmøllepark.
Ørsted igang med opførelse af Anholt havmøllepark.

Foto : Ørsted

Britisk brintprojekt skal føre til masser af billige elektrolyse-stakke

I anden fase af britisk brintprojekt skal virksomheden ITM Power blandt andet teste massefabrikation af nye, store og billige elektrolyse-stakke

Et britisk brint-projekt med dansk deltagelse går nu igang med næste fase med en konkret bevilling fra den britiske stat på 67 mio. DKK.  

Projektet, som heder Gigastack, skal vise, hvordan grøn brint, produceret på havvind, kan understøtte Storbritanniens mål om at blive klimaneutral inden 2050, og projektet køres af virksomhederne ITM Power, der udvikler elektrolyseanlæg; Ørsted, der skal levere vindmøllestrømmen fra en kommende havmøllepark Hornsea 2 i Nordsøen; energiselskabet Phillips 66 Limited og konsulentvirksomheden Element Energy. 

Læs også: Ørsted på vej med brintsatsning

I første del af projektet har ITM Power udviklet billige, modulopbyggede såkaldte PEM elektrolysestakke på 5 MW og undersøgt forretningsmodeller for elektrolyseanlæg på 100 MW i industriel skala.

Grøn brint til raffinaderi

I projektets anden fase vil konsortiet udvikle et faktisk design af et elektrolyse-anlæg på 100 MW, opbygget i moduler af anlæg på 20 MW. 

Elektrolyse-anlægget skal forbindes med en vindmøllepark i den ene ende, og brinten skal aftages i den anden ende af en industriel erhvervskunde, som er Humber-raffinaderiet, der er ejet af Phillips 66 Limited. 

Som del af anden fase vil ITM Power endvidere installere og afprøve deres næste generation af elektrolysestakke og produktionen af disse i halvautomatiske produktionsmaskiner, der er nødvendige for at producere virksomhedens nye, store og billige stakke i stor skala og i stor volumen, hedder det i en fælles pressemeddelelse fra de fire virksomheder.

Testen skal bidrage til en validering af et komplet produktionssystem, som vil være i stand til at levere hundredvis af megawatt af elektrolyse-anlæg pr. år. 

En anden af Gigastack-projektets vigtige målsætninger er at identificere og fremhæve lovgivningsmæssige, kommercielle og tekniske udfordringer, når det kommer til reel anvendelse af systemer til produktion af fornybar brint i industriel skala.

Strøm fra verdens største havmøllepark

Strømmen til brintprojektet skal leveres af Ørsted havmøllepark Hornsea 2 på 1,4 GW. som forventes online i 2022 og som bliver verdens største havmøllepark.   

Elektrolyseteknologierne er i høj grad afgørende for, hvor effektivt omdannelse af el til brint kan foregå og dermed til hvilken pris.

I dag ligger virkningsgraden for elektrolyse typisk på 65-80 pct., men dette tal forventes at stige gennem fortsat udvikling, ­lige­som den totale virkningsgrad kan øges, hvis man udnytter spildvarmen til rum­opvarmning eller fjernvarme.