Briefing om dansk atomkraft: Seaborg Technologies lover at være klar før energiøerne

24. maj kl. 14:53
Briefing om dansk atomkraft: Seaborg Technologies lover at være klar før energiøerne
Illustration: Seaborg.
Seaborg Technologies har sat dato på deres første kommercielle, danskudviklede atomkraftværk. Hør alt om teknologien og ambitionerne.

Mens de danske energiøer endnu ikke er nået til udbudsfasen, er en anden dansk energikilde drejet ud i overhalingsbanen. Sparket i gang i 2008 af seks venner, der en dag under deres fælles ølbrygning diskuterede, hvordan de bedst kunne bidrage til klimakampen.  Og da de havde god forstand på atomfysik, virkede det oplagt at bygge en dansk atomreaktor.

Siden da er det gået stærkt i lokalerne i Københavns nordvestkvarter. I 2022 modtog Seaborg Technology innovationsmidler fra EU, og i april indgik firmaet partnerskab med den koreanske industrigigant Samsung Heavy Industries. Målet er at bygge flydende atomkraftværker baseret på smeltesaltsteknologi (Compact Molten Salt Reactor - CMSR), hvor man blander smeltet floursalt og uranbrændsel i reaktorkernen.

Skal blot have et kabel

Ved at samle det hele i 20 fods containere og installere dem på pramme, vil Seaborg og Samsung forsyne energisultne nationer primært langt ækvator med en stabil energikilde. I havnen skal der blot være et transmissionskabel, tilsluttet elnettet på land. Værket er modulopbygget, kan levere i op til 800 MW og forventes at have en levetid på 24 år.

Illustration: Thomas Lekfeldt/Scanpix.

»Det er super ambitiøst, og der er da uger, hvor vi ikke får meget søvn. Men jeg lover at vi er færdige før energiøerne. Vi går efter at være i kommerciel drift i 2028, «siger Troels Schönfeldt, medgrundlægger af Seaborg Technologies. Før administrerende direktør - nu leder af firmaets strategi og udvikling. På LinkdIn præsenterer sig selv som radical-pragmatist, gone all-in on climate-insurgency. Og det skal være globalt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi ser ikke Danmark som et marked for det her. Vi lever i et sweet spot for vind og er vildt dygtige til at udnytte den. Lissom Spanien og Californien. Men se på Vietnam. De vil købe, hvad der svarer til hele Danmarks elforbrug. Og det er blot to procent af Vietnams planlagte forbrug.«

Mød manden bag værket

Den 2. juni har vi Troels Schönfeldt i tv-studiet til en online briefing om teknologien, fremtidsplanerne, ambitionerne og udfordringerne. Se med live og stil spørgsmål til Troels. Selv har vi en række spørgsmål klar:

Der er mange flere spørgsmål. Vi afsætter en helt time til at gennemgå dem sammen med spørgsmål fra seerne. Se med fra klokken 11 den 2. juni ved at tilmelde dig i boksen herunder.

Seaborg: Sådan udvikler vi dansk atomkraft | 2. juni 2023

Tilmeld dig Ingeniørens Online Briefing, hvor vi har Troels Schönfeldt fra Seaborg Technologies i Ingeniør-studiet til en snak om teknologien, fremtidsplanerne, ambitionerne og udfordringerne. 

TILMELD DIG HER

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger