Branchen om lækkede krav til grøn brint: »Det er hul i hovedet«

power-to-x
Illustration: Lasse Gorm Jensen. Se større version
Tre brancheorganisationer taler i skarpe vendinger imod indholdet af et lækket udkast til EU’s kommende krav til dokumentation af grøn brint, som de frygter i værste fald vil umuliggøre PtX-projekter.
11. maj 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Egentlig var Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, ikke så bekymret for indholdet af den kommende delegerede retsakt fra EU-Kommissionen – det dokument, der vil fastsætte EU’s krav til, hvordan Power-to-X-brændsler anvendt i transporten skal produceres, hvis de skal kunne sælges som grønne.

Men så lækkede et udkast til retsakten for nyligt.

»Vi er bekymrede nu, og det, der har ændret sig for os, er, at vi nu har set det her lækkede udkast. Det stiller nogle meget stramme betingelser op, som vil gøre det mere end svært at skabe en sammenhængende PtX-produktion til transportformål,« siger Tejs Laustsen Jensen.

Som GridTech tidligere har beskrevet mangler EU’s nye VE-direktiv – som netop er blevet implementeret i dansk lovgivning – at blive skrevet færdig på ét afgørende punkt for PtX-aktørerne: Ingen ved nemlig endnu hvilke konkrete krav, EU vil stille til certificeringen af grønne brændsler produceret på strøm – det som EU kalder ‘Renewable Fuels of Non-Biological Origin’ (RFNBO).

Læs også: Uklare EU-regler: Skal PtX-aktører selv finansiere VE-udbygning?

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#3
Finn Langgaard
26. maj 2021 kl. 19:00

Det vil vare meget længe før vi kan undvære back-up kapaciteten til at erstatte vind og sol, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner.

En del af denne nødvendige kapacitet kan man ikke bare lukke for, når der ikke er brug for den. Det er derfor en god idé at udnytte den til produktion af brint og andre brændstoffer, som kræver energi ved fremstillingen.

Vi bliver jo også afhængige af disse energiformer, så det nytter ikke, at produktionen heraf bliver lige så afhængige af naturen, som sol og vind - så vil produktionen blive alt for svingende og dermed langt mindre rentabel. Hvilket også vil gælde for afsætningen af den energi, som man nu uden betænkeligheder kan udnytte, når der ikke er brug for den til andre formål.

Hvis man er utilfreds med den valgte løsning, må det være fordi man er FOR idealistisk. Måske når vi en dag så langt, at man kan ændre beslutningen - mon ikke man så til den tid ændrer den i forhold til de aktuelle muligheder.

For indeværende finder jeg den trufne beslutning særdeles fornuftig.

#2
Holger Skjerning
19. maj 2021 kl. 18:23

PtX skal produceres på "fabrikker", der skal køre nogenlunde stabilt (konstant produktion). Derfor kan de ikke køre alene på overskuds strøm fra vind. Altså er det nødvendigt at have backup (buffer) til perioder uden vind. Derfor er det rendyrket bureaukrati at kræve, at al energien skal være "grøn". Objektivt kunne man kræve, at f.eks. 80 % af energien i snit skal komme fra godkendte kilder. Tag en tekniker med i forhandlingsgruppen, når sådanne regler skal udarbejdes og godkendes.

#1
Jens-Otto Andersen
11. maj 2021 kl. 11:28

Sagen minder om regelsættene ved en del Sydengelske floder, hvor det er afgørende at ørrederne fanges med bestemte fluetyper, og under anvendelse af bestemte fisketeknikker.

Omsat til el- og energiforsyningspolitik er en sådan detaljeret "teknisk/politisk perfekt" tilgang indlysende vanvittig - PtX lever jo ikke i sin egen boble! Uheldigvis er det langt fra det eneste eksempel på de rene hænders politik, uagtet den slags koster dyrt på både økonomi og miljø. Alternativt ville det f.eks. være ret nemt at sikre sammenhængen: Høj VE-andel = lave priser = interessant for PtX. Den sammenhæng opstår faktisk af sig selv, men den kan naturligvis enten understøttes eller modvirkes af de politiske rammevilkår.

(Men det er alligevel overraskende at man tilsyneladende ikke har bemærket de kraftige nedreguleringer af nordeuropæisk vindkraft - hver gang det blæser! Det overskud skal åbenbart ikke anvendes til PtX).