Branchen om lækkede krav til grøn brint: »Det er hul i hovedet«

11. maj 2021 kl. 06:003
power-to-x
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Tre brancheorganisationer taler i skarpe vendinger imod indholdet af et lækket udkast til EU’s kommende krav til dokumentation af grøn brint, som de frygter i værste fald vil umuliggøre PtX-projekter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Egentlig var Brintbranchens direktør, Tejs Laustsen Jensen, ikke så bekymret for indholdet af den kommende delegerede retsakt fra EU-Kommissionen – det dokument, der vil fastsætte EU’s krav til, hvordan Power-to-X-brændsler anvendt i transporten skal produceres, hvis de skal kunne sælges som grønne.

Men så lækkede et udkast til retsakten for nyligt.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er målrettet professionelle, der arbejder med elektrificering og integration af energiformerne i energisektoren.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til GridTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
26. maj 2021 kl. 19:00

Det vil vare meget længe før vi kan undvære back-up kapaciteten til at erstatte vind og sol, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner.

En del af denne nødvendige kapacitet kan man ikke bare lukke for, når der ikke er brug for den. Det er derfor en god idé at udnytte den til produktion af brint og andre brændstoffer, som kræver energi ved fremstillingen.

Vi bliver jo også afhængige af disse energiformer, så det nytter ikke, at produktionen heraf bliver lige så afhængige af naturen, som sol og vind - så vil produktionen blive alt for svingende og dermed langt mindre rentabel. Hvilket også vil gælde for afsætningen af den energi, som man nu uden betænkeligheder kan udnytte, når der ikke er brug for den til andre formål.

Hvis man er utilfreds med den valgte løsning, må det være fordi man er FOR idealistisk. Måske når vi en dag så langt, at man kan ændre beslutningen - mon ikke man så til den tid ændrer den i forhold til de aktuelle muligheder.

For indeværende finder jeg den trufne beslutning særdeles fornuftig.

2
19. maj 2021 kl. 18:23

PtX skal produceres på "fabrikker", der skal køre nogenlunde stabilt (konstant produktion). Derfor kan de ikke køre alene på overskuds strøm fra vind. Altså er det nødvendigt at have backup (buffer) til perioder uden vind. Derfor er det rendyrket bureaukrati at kræve, at al energien skal være "grøn". Objektivt kunne man kræve, at f.eks. 80 % af energien i snit skal komme fra godkendte kilder. Tag en tekniker med i forhandlingsgruppen, når sådanne regler skal udarbejdes og godkendes.

1
11. maj 2021 kl. 11:28

Sagen minder om regelsættene ved en del Sydengelske floder, hvor det er afgørende at ørrederne fanges med bestemte fluetyper, og under anvendelse af bestemte fisketeknikker.

Omsat til el- og energiforsyningspolitik er en sådan detaljeret "teknisk/politisk perfekt" tilgang indlysende vanvittig - PtX lever jo ikke i sin egen boble! Uheldigvis er det langt fra det eneste eksempel på de rene hænders politik, uagtet den slags koster dyrt på både økonomi og miljø. Alternativt ville det f.eks. være ret nemt at sikre sammenhængen: Høj VE-andel = lave priser = interessant for PtX. Den sammenhæng opstår faktisk af sig selv, men den kan naturligvis enten understøttes eller modvirkes af de politiske rammevilkår.

(Men det er alligevel overraskende at man tilsyneladende ikke har bemærket de kraftige nedreguleringer af nordeuropæisk vindkraft - hver gang det blæser! Det overskud skal åbenbart ikke anvendes til PtX).