Bornholm i ødrift, vrede over ny fjernvarmeregulering og en uge uden kul i Storbritannien

Foto : Nanna Skytte

Bornholm i ødrift, vrede over ny fjernvarmeregulering og en uge uden kul i Storbritannien

Ugen med energi: Et afbrudt kabel har skabt en unik testmulighed for energiforskere, fjernvarmeselskaber er rasende, og Storbritannien gør sig mere og mere fri af kul i elnettet.

Elbiler er i høj grad et tveægget sværd for elnettet. I denne uge kunne GridTech således fortælle, at flere og flere elbilladere vil give problemer for de lokale distributionsnet på villavejene i fremtiden.

Men batterierne har som bekendt også et stort potentiale for at balancere forsyningen, hvis de kobles intelligent op på nettet. Hvorvidt det kan lade sig gøre i stor skala, er endnu uvist, men i denne uge agerede Bornholm forsøgskanin for forskningsprojektet ACES, der undersøger netop det, skriver DTU.

Årsagen er, at Solskinsøen fra tirsdag og ti dage frem er sat i ødrift, mens det svenske elnetselskab E.ON ombygger anlægget på den svenske side af øens søkabel. 

ACES-projektet undersøger, hvordan elbilers batterier via intelligente ladestandere kan fungere som ’mikrokraftværker’, der hurtigt kan levere el til nettet, hvis der er et dyk i produktionen. Omvendt lader bilerne op, når vinden blæser, og solen skinner for fuldt blus. 

Projektet består af 21 biler og 21 V2G-ladestandere (Vehicle-to-grid), der kan effektreguleres og derved balancere frekvensen i nettet, når de vedvarende energikilder kobles til.

I første omgang turde øens forsyningsselskab, Bornholms Energi og Forsyning (BEOF), dog ikke andet end at forlade sig på konventionel kraftværksstrøm, da nettet ikke er gearet til at håndtere udsvingene fra vindmøller og solceller, når strømmen ikke kan afgives til det nordiske elnet.

Derfor bad BEOF alle øens solcelle- og vindmølleejere om i første omgang at stoppe deres produktion.

»Først når vi er kommet godt i gang med vores ødrift, kan vi give vindmølleejerne lov til at lade én mølle ad gangen køre i deres mølleparker, som typisk består af tre til fem møller,« sagde vagthavende hos BEOF Filip Oehlenschläger til dtu.dk.

GridTech følger naturligvis op, når dataene fra forsøget kommer ind.

Danske fjernvarmeværker i oprør over regulering
Folketinget modtog i denne uge en opsang fra de danske fjernvarmeselskaber, der er rasende over den kommende økonomiske regulering af sektoren. Det har EnergiWatch opsnappet.

I et brev til blandt andet Energiudvalget understregede 62 enige fjernvarmeselskaber, at bebudede økonomiske reguleringer vil skabe et ‘hidtil uset omfang af bureaukrati med krav om benchmarking, indtægtsrammer, POLKA, udgiftsrammer, costdrivere, forrentningsrammer og andet besvær’.

Meningen med reguleringerne er ellers at gøre fjernvarmeselskaberne mere effektive, men det vil have den omvendte effekt, lyder det. 

Desuden vil det øgede bureaukrati føre til en centralisering i kraft af, at mindre fjernvarmeselskaber må kaste håndklædet i ringen og dermed mindske den lokale forankring.

»Det vil medføre, at mange mindre fjernvarmeselskaber ikke længere magter at overkomme bureaukratiet og derfor må overlade administrationen til større selskaber. Det vil især skade landdistrikterne og øge omkostningerne for fjernvarmekunderne,« siger driftsleder Henrik Jessen fra Ølgod Tekniske Værker til Jydske Vestkysten.

De underskrivende fjernvarmeselskaber håber, at Folketingets politikere vil bruge deres henvendelse til at gå centraladministrationens arbejde med de kommende reguleringer efter i sømmene og undersøge, hvad konsekvenserne vil blive for fjernvarmen i Danmark.

En uge uden kul i Storbritannien
I Storbritannien begynder en politisk beslutning om at udfase kul fra elproduktionen nu for alvor at kaste resultater af sig.

I den forgangne uge opnåede nationen således en milepæl, da det nationale transmissionsselskab kunne meddele, at en hel uge (168 timer) var gået, uden at nogle kulkraftværker havde bidraget til elproduktionen.

Det er første gang, det sker, siden landets første kulkraftværk kom online i 1882, skriver blandt andre The Engineer.
 
For bare to år siden fejrede Storbritannien sin første kulfri dag i elnettet. I 2015 forpligtede landet sig til at gøre elnettet kulfri inden 2025.

Vestas skifter topledelse
Endelig kunne Vestas også levere en branchenyhed af de større i den forgangne uge. Efter seks år som topchef i Vestas meddelte selskabet tirsdag eftermiddag, at Anders Runevad træder tilbage som direktør pr. 1. august og overdrager stafetten til Henrik Andersen. 

Henrik Andersen kommer fra en chefstilling hos én af vindmøllegigantens leverandører og har i flere år siddet med i bestyrelsen hos Vestas.

Ifølge fondsbørsmeddelelsen er fratrædelsen en del af en langsigtet overdragelsesplan i Vestas, så Anders Runevad forbliver knyttet til selskabet indtil midten af 2020 som rådgiver for den nye topchef og bestyrelsesformand Bert Nordberg.