Autonom drone kigger ind i vindmøllevinger med ultralyd

Drone på vindmøllevinge
Force Technologys nyudviklede drone lander af sig selv på en vindmøllevinge og kører frem og tilbage, mens den scanner vingens indre med ultralyd. Illustration: Force Technology. Se større version
En danskudviklet drone kan gøre livet meget lettere for operatørerne af store vindmølleparker og spare dem for store summer til vedligeholdelse.
Tech fokus27. juni 2019 kl. 05:50
errorÆldre end 30 dage

Inspektioner af vindmøllevinger er ofte noget af et vovestykke. Den gængse metode kaldes ‘rope access’, hvor én eller to personer fires ned fra toppen af vindmøllen via en wire – ofte i langt over 100 meters højde. 

Herfra kan teknikerne bevæge sig ned langs vingen og med et ultralydsapparat scanne vingens indre for at detektere eventuelle strukturelle svagheder, der er opstået. Det kan involvere op mod tre personer, er forholdsvis dyrt og indebærer en vis sikkerhedsrisiko.

Den risikable opgave bliver i stigende grad erstattet af pilotstyrede droner, der flyver op og fotograferer vingen på nærmere hold. Men det er ikke altid nok at at se på vingen udefra, og derfor gik Force Technology i samarbejde med Alexandra Instituttet i 2017 i gang med at udvikle en drone, der kan flyve og lande på vingen autonomt og er i stand til at foretage ultralydsinspektioner på en vindmøllevinge.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.