Analyse: Producentbetaling vil hæmme solcelleudbygning drastisk

Better Energy, anlæg, Holstebro
Illustration: Better Energy.
Ny analyse viser, at den danske solcelleudbygning vil blive voldsomt begrænset af den kommende producentbetaling for tilslutning af VE. I stedet for 16,3 GW kan udbygningen med de kommende rammevilkår blive begrænset til 3 GW.
21. september 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ifølge en ny analyse foretaget af Ea Energianalyse på vegne af interesseorganisationen Dansk Solkraft, er der potentiale for at udbygge den danske solcellekapacitet til 16,3 GWp frem mod 2030. Udbygningen vil dog blive langt mindre, hvis rammevilkårene ændres, som sidste års klimaaftale foreskriver.

Det skriver Energiwatch.

Som flere gange tidligere beskrevet her på GridTech, står betaling for udbygning og netdrift af tilslutninger til nye VE-anlæg på land nemlig til en stor omkalfatring, når den såkaldte udligningsordning afskaffes og erstattes med producentbetaling i form af indfødningstariffer og geografisk betingede tilslutningsbidrag. Det skal efter planen ske fra 2023.

Afhængigt af størrelsen på den samlede producentbetaling vil solcelleudbygningen frem mod 2030 blive langt mindre, skriver Energiwatch. Såfremt den samlede regning til VE-ejerne ender på 0,5 millioner kr/MWp, bliver der ifølge analysen kun opført 5 GWp sol. Ved en dobbelt så stor betaling på 1 million kr/MWp bliver udbygningen blot 3 GWp.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.