Analyse: Lollands VE-overskud kan forsyne 300 MW PtX-anlæg

Lolland Vind
Illustration: Lolland Kommune. Se større version
Lollands store overskud af grøn strøm kan drive en 300 MW stor PtX-produktion, viser en ny analyse. Men der er endnu væsentlige uafklarede spørgsmål, vurderer energianalytiker.
28. september 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Hvis man plotter alle annoncerede PtX-projekter i Danmark ind på et landkort, står særligt ét område påfaldende tomt tilbage: De to øer, Lolland og Falster, har på trods af sit enorme overskud af VE-produktion endnu ikke haft held til at tiltrække et større PtX-projekt.

Overskuddet af grøn strøm har længe være en hovedpine for området, da der samtidig mangler transmissionskapacitet til at få overfloden af grøn strøm transporteret hen til et matchende forbrug – situationen på de to øer står således til at koste elforbrugerne en større opgradering af kapaciteten. 

Men den opgradering kan sandsynligvis udskydes eller reduceres markant, hvis et eller flere elektrolyseanlæg begynder at aftage de store mængder VE-strøm lokalt. Og med udsigt til en tilkobling på det danske naturgasnet fra 2024, skulle man umiddelbart tro, at området har de optimale betingelser for at etablere en Power-to-X-produktion. 

Netop dette spørgsmål forsøger en ny analyse fra Rambøll at besvare – dog snævrere afgrænset til Lolland Kommune specifikt. Rapporten er bestilt af Ren Energi Lolland, som er et partnerskab mellem Lolland Kommune, HOFOR, Andel og organisationen Gate 21.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.