Aldrig gjort før: Energinet vil koble 2 GW havvind på Bornholms 60 kV-net

Energiø Bornholm, tilkobling, HVDC, havvind
Illustration: Energinet.
Tilkobling af Bornholms elnet komplicerer og fordyrer Energiø-projektet, men kan udfase fossil reservelast og giver samfundsøkonomisk besparelse – samtidig åbner det døren for store Power-to-X-anlæg på øen.
20. januar kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den bornholmske elforsyning kan se frem til at få lidt af et boost i årene frem mod 2030, hvor et ‘kraftværk’ på mindst 2 GW forventeligt vil begynde at snurre ude i Østersøen og levere strøm til øens beboere.

Det er havvindmølleparkerne til den planlagte Energiø Bornholm, der hentydes til, som er politisk bestemt til samlet at være på mellem 2 og 3 GW og skal gå i drift, helt eller delvist, senest i 2030.

Men selvom selve energiøen skal ligge på Bornholm har det hidtil været uklart, hvorvidt klippeøen blot skulle agere transit-lokation for de store mængder grøn strøm, eller om bornholmerne rent faktisk ville kunne få del i den grønne strøm,

En undersøgelse foretaget af Energinet viser nu, at det sandsynligvis kan lade sig gøre at koble bornholmernes 60 kV-net sammen med energiøens elinfrastruktur. 

»Vi har ikke løsningen lige nu, for den skal vi have udviklet nu sammen med markedet. Men vores egen undersøgelse giver os gode indikationer på, at det nok skal kunne lade sig gøre at koble bornholmerne på energiøen,« siger Energinets øverste ansvarlige for energiø-projekterne, Hanne Storm Edlefsen.

Det er aldrig blevet gjort før at koble et stort jævnstrømsanlæg på meget højt spændingsniveau til et lille lokalt vekselstrøms-elnet, der kører på et relativt lavt spændingsniveau.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. januar kl. 06:46

Hvad er det for et kabel (se tegning), der går på i Hasle?