Akut mangel på elnet kan forsinke ladestandere: Lov-fix kommer for sent

Solceller
Illustration: mr. Smith / BigStock. Se større version
Nye solcelleparker har lange udsigter til at blive tilsluttet elnettet, og hvis ikke netselskaberne får mulighed for at tage en større risici, er der udsigt til, at landestandere til elbiler får samme problem.
18. november 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage

Hvis du er så uheldig, at du gerne vil bygge en solcellepark på Lolland, så skal du væbne dig med tålmodighed. Et hurtigt kig på Energinets vejledninger for tilslutning til elnettet nemlig, at ventetiden nemt ligge på to til fem år og i særlige tilfælde helt op til ti år.

Mens elforbruget hidtil har udviklet sig stille og roligt, så er dele af distributionsnettet og transmissionsnettet slet ikke gearet til de store mængder af ny elproduktion, og det giver flaskehalse, når store mængder el skal transporteres.

Det siger Jens Fossar Madsen, der er administrerende direktør for netselskaberne Radius og Cerius:

»Situationen er en helt anden end før i tiden. For med nye mål for bæredygtig energi er der udsigt til store stigninger i belastningen af elnettet, både hvad angår forbrug og produktion.«

Udfordringen er, at selvom netselskaberne måske kunne forudse noget af væksten og udbygge på forhånd, så vil de gerne have sikkerhed for, at de også må opkræve afgifter for at transportere energien, når kWh’erne begynder at flyde, da det ellers vil det sætte selskaberne i en økonomisk klemme, forklarer Jens Fossar Madsen.

Han understreger, at der er risiko for, at ladestandere til elbiler kan løbe ind i samme udfordringer som ansøgere til solcelleparker oplever lige nu, hvis det går for langsomt med at udbygge nettet.

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.