AI forudsiger vedligehold af møller – men der er brug for mere deling af data

Vindmøller i Holland
Illustration: fokkebok / BigStock.
Det er oplagt at anvende machine learning til at forudsige nødvendige service-besøg på eksempelvis havmøller. Men forsker efterspørger mere åbenhed om data i vindbranchen, så ydelserne på møllerne kan sættes i vejret.
21. april 2021 kl. 05:00
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vindmøller har en af de mest oplagte use cases for såkaldt predictive maintenance, som er et felt inden for machine learning, hvor kunstig intelligens bruges til at forudsige behov for vedligehold på anlæg.

I vindsektoren er enhver times nedetid ekstremt dyr, og det samme er unødvendige servicebesøg, når møllerne i stigende grad er placeret ude på havet. 

En almindelig måde, at løse den opgave på, er ved at træne en model på store mængder repræsentative data fra vindmøllens sensorer. Herefter skal ML-modellen (machine leaning, red.) være i stand til at opdage, når noget i vindmøllen ikke kører som normal.

Men som med mange andre ML-applikationer står og falder successen med kvaliteten af træningsdata. 

»Udfordringen er, at modellerne er totalt afhængig af den operationelle data,« forklarer Laura Schröder, der netop har forsvaret sin ph.d. på DTU om at optimere driften af vindmøller med machine learning. 

»Når vi bare træner på operationelle data, ved vi ikke om modellen har en bias hvis vi bruger den på en anden type data som f.eks i en anden vindmøllepark. Det kan være måleperioden ikke reflekterer alle de vejrforhold, som modellen skal fange. På den måde kan modellen have en bias mod en type vejr.«

Få fuld adgang til GridTech

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til GridTech
Alt indhold på GridTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger