Andel, PFA og PensionDanmark vil gerne investere i en energi-ø i Nordsøen, som de kalder VindØ. CIP er rådgiver for konsortiet.
Andel, PFA og PensionDanmark vil gerne investere i en energi-ø i Nordsøen, som de kalder VindØ. CIP er rådgiver for konsortiet.

Foto : Consortium

Investorer bakker op om dyr energiø

Flere forskere kritiserede tirsdag økonomien i energiø-projektet for at være alt for dårlig til at kunne tiltrække investorer, men det skræmmer ikke en bestemt af dem.
En række nye beregninger fra Aarhus Universitet, offentliggjort i Finans tirsdag, viser en dårlig projekt- økonomi i energiøen i Nordsøen, og dét burde ifølge økonomi-eksperter afskrække investorerne fra at deltage i festen.
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her
Fakta om energiøen i Nordsøen
  • Energiøen i Nordsøen bliver en kunstigt anlagt ø, en såkaldt inddæmmet ø. Og altså ikke en platform.
  • Øen vil i første fase få tilsluttet 3 GW havvind, der kan producere strøm svarende til 3 mio. husstandes strømforbrug. På sigt kan øen udbygges til at modtage 10 GW havvind.
  • Mølleantal og størrelse vil være op til de private budgivere, men der kan blive tale om ca. 200 havvindmøller i første fase og udbygget til 10 GW ca. 650 havvindmøller.
  • De samlede investeringer ved udbygning til 10 GW for øen på, infrastruktur og tilknyttede havvindmølleparker bliver ca. 210 mia. kr. svarende til op til fem Storebæltsbroer og cirka fire Femern-bælt-forbindelser.
  • Der er truffet beslutning om, at majoritetsandelen skal ejes af staten, men at private parter skal indgå som medejere af øen.
  • Eltransmissions-nettet fra energiøen til Danmark vil blive bygget og ejet af Energinet, mens eltransmissionsnettet fra energiøen til udlandene i fællesskab vil blive bygget og ejet af Energinet og de pågældende udenlandske eltransmissions-net operatører.
  • Ilandføringen fra havvindmølleparkerne til øens interne net vil være en del af havvindmølleudbudet, som ved Thor Havvindmøllepark.
  • Der er endnu ikke truffet beslutning om, hvordan den inddæmmede ø skal konstrueres eller hvordan ejerskabskonstruktionen skal strikkes sammen.

    Kilde: Klima-, energi og forsyningsministeriet. Februar 2021.