Et e-methanol pilotanlæg kører på Aalborg Universitet og skal næste år opskaleres og kobles sammen med biogasanlæg i Greenlab Skive.
Et e-methanol pilotanlæg kører på Aalborg Universitet og skal næste år opskaleres og kobles sammen med biogasanlæg i Greenlab Skive.

Foto : Power2Met

Energi-professor: Oplagt at forsyne sukkerfabrik med grøn methanol

Søren Knudsen Kær fra Aalborg Universitet peger på grøn methanol som en langt mere fremtidsorienteret energiforsyning til sukkerfabrikken end en dyr ledning med fossil naturgas
I stedet for at bygge en ny naturgasledning til Lolland er det oplagt at overveje at bruge områdets store mængder af ve-strøm til produktion af et brændstof som e-methanol, der kan lagres og som kan sikre en stor energiforbruger som Nordic Sugar grøn energi, når de har brug for det i en kort, koncentreret periode.
Vil du have fuld adgang til GridTech?

GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.

Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Fakta: Når grøn el bliver flydende

Power-to-X eller PtX er en samlet betegnelse for forædlingsprocesser, hvor vedvarende elproduktion via elektrolyse forædles til brint. Brint kan – i kombination med CO2 og kvælstof – anvendes til fremstilling af syntetiske flydende eller gasformige brændstoffer eller syntetiske kemikalier.

Slutprodukter fra PtX-projekter kan – ud over brint – være syntetisk methan, der kan tilføres naturgasnettet og benyttes til samme formål som naturgas. Det kan være syntetiske flydende brændstoffer som methanol, DME, benzin, jetbrændstof, diesel og gasolie, der alle kræver en CO2-kilde. Endelig er der ammoniak, der kan bruges som energibærer for brint eller direkte som brændstof. Amnmoniakproduktion kræver ikke en CO2-kilde, men blot nitrogen/kvælstof direkte hentet fra luften.