Eksperten svarer læserne: »Vi har kommercielle fusionskraftværker inden for 60 år«

Foto : Joint European Torus (JET)

Eksperten svarer læserne: »Vi har kommercielle fusionskraftværker inden for 60 år«

En af verdens førende forskere inden for fusionsenergi og plasmafysik svarer på læsernes spørgsmål om neutroner, klimakrise, ITER-projektet og stellaratorer.
Ingeniøren inviterede i sidste uge læserne til at stille spørgsmål om fusionskraft til Volker Naulin, der er professor på DTU og en af verdens førende forskere inden for fusionsenergi og plasmafysik.
Få fuld adgang til GridTech?
GridTech er for professionelle i energibranchen, der har særligt fokus på integrationen mellem energisystemer i omstillingen af infrastrukturen mod et CO2-neutralt og elektrificeret samfund.
Prøv GridTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Volker Naulin, DTU

Volker Naulin, professor på DTU og en af verdens førende forskere inden for fusionskraft og plasmafysik.

Illustration: DTU

Volker Naulin har som teoretisk fysiker forsket i fusionsenergi og plasmafysik gennem mere end 25 år.

Han fik for nylig ansvaret for at koordinere den fælles europæiske fusionsforskningsindsats i EUROfusion-konsortiet, som gennemfører forskning for en effektiv udnyttelse af det store ITER-projekt i Frankrig, men er stadig tilknyttet som professor på DTU Fysik.

Han blev uddannet med ph.d. i teoretisk fysik fra universitetet Heinrich Heine i Düsseldorf i 1996.

Den rene energis hellige gral

Når fusionskraft kaldes for den rene energis hellige gral, så skyldes det blandt andet, at brint-isotoperne deuterium og tritium kan bruges som brændstof i en reaktor.

Deuterium findes naturligt i stort set ubegrænsede mængder i havvand, og det er anslået, at mængden i én liter havvand gennem fusionsprocessen kan producere samme mængde energi som 300 liter benzin.

For at udvinde tritium kræves en mere omstændelig proces, men der er nok af begge stoffer til at forsyne menneskeheden med energi i resten af jordens levetid.

Derudover er spildproduktet af fusionsprocessen af brintatomer ikke radioaktivt ligesom med atomkraft, men består af helium. Det er kun selve reaktoren, der bliver radioaktiv, og derfor skal deponeres sikkert i omkring 30 år, når et fusionskraftværk lukker ned.