DTU-undersøgelse: Trinlydskrav gør betondæk til det klimavenlige valg

Byggeplads, byggeri, byg, beton
Illustration: Bigstock. Se større version
Branchenyt6. januar kl. 14:17

Umidddelbart skulle man tro, at træ altid vil være det mest klimavenlig valg, når der skal vælges byggemateriale. Men et nyt studie fra DTU viser, at det langt fra altid er tilfældet, da de mange krav, moderne bygninger er underlagt, udfordrer træet som det bæredygtige valg, når der skal bygges klimavenligt.

Det skriver adjunkt Philip Halding fra DTU Byg i et indlæg på videnskab.dk.

I undersøgelsen har man set nærmere på, hvad der er det mest bæredygtige materiale, når man ser på etageadskillelser i etageejendomme. Her viser forskningen, at det er muligt at bygge etageboliger, som både lever op til nutidens krav om god lydisolering og samtidig er mere klimavenlige end de konventionelle løsninger. Det bedste materiale til at opfylde disse krav vil dog i mange tilfælde være beton, som kan være mere klimavenlige end trækonstruktioner.

Ifølge Philip Halding vil et byggeri cirka udlede mellem 0,35 til 0,51 kg CO2 per kilo træ set over hele levetiden. Tilsvarende udleder en bygning cirka 0,09 til 0,14 kg CO2 per kilo beton – altså cirka fire gange så lidt som træ per kilo.

At træ ikke er tættere på nul i udledning, skyldes blandt andet effekterne fra skovhugst, transport, bearbejdning og vedligehold, og da det er vægten, som afgør, om kravet til lydisolering er opfyldt, har beton en fordel, da det udleder mindre CO2 per kilo, skriver adjunkten.

Så skal vi bygge mere i træ, som Kaare Dybvaad i et interview med Altinget i januar 2020 proklamerede? Ikke altid, skriver Philip Halding:

»Træ kan være et fantastisk og også klimavenligt materiale i mange sammenhænge, men ikke i alle tilfælde. I kontorbyggeri er der for eksempel andre krav til lydisolering, og her kan der i nogle tilfælde være en klimafordel ved at vælge en opbygning i træ. Derfor bør det blive obligatorisk, at der foretages en individuel undersøgelse for hvert byggeri, som tager hensyn til kravene til bygningen (herunder lydkravet). Baseret på det, kan den mest klimavenlige kombination af byggematerialer bestemmes ud fra de aktuelle tal for CO2-udledning.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.