Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Vejen til nye forretningsmuligheder går gennem data – hvis vi kan få fat i dem

Adgang til data om bygningers el-, vand- og varmeforbrug kan blive en vigtig del af vejen mod energieffektivitet og grøn omstilling. Men i dag betyder rigide dataregler, at disse muligheder langt fra udnyttes optimalt. Politikerne bør derfor droppe den datamæssige vanetænkning, skriver Tekniq Arbejdsgivernes administrerende direktør, Troels Blicher Danielsen, i dette synspunkt.
Synspunkt8. april 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Det seneste årti har bragt os en teknologisk revolution, der kan gøre den grønne omstilling meget billigere. Det er sket i form af fjernaflæste målere til måling af el, varme og varmt vand samt et utal af sensorer, som kobles til bygninger og deres installationer for billigt og effektivt at levere store mængder af dynamiske data – i realtid eller tæt på realtid – om bygningers energiforbrug.

Dermed burde der være åbnet for en lang række nye forretningsmuligheder for bl.a. el- og vvs-installationsvirksomhederne, som kan bruge disse data til løbende at optimere energiforbruget i den enkelte bygning og hurtigt reagere, hvis der er brug for at rette op på pludseligt opståede fejl, før de udvikler sig til store og dyre skader.

Utilgængelige forbrugsdata

Desværre er virkeligheden en anden. For på grund af rigide dataregler er det svært, grænsende til det umulige, at få adgang til strømmen af forbrugsdata. Det til trods for, at bygningsejerne reelt har betalt for, at dataene bliver indsamlet og registreret.

Data kommer ofte i formater, der ikke er umiddelbart anvendelige. Samtidig er offentlige data spredt på mange platforme, og tredjeparter – virksomheder – skal søge om adgang for hver enkelt opgave, der skal udføres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig udgør forsyningsselskabernes de facto monopol på data en reel barriere for de virksomheder, som ønsker at anvende data fra målerne til at tilbyde innovative energiløsninger til kunderne. Det gør det unødigt vanskeligt at aktivere de data, der ellers kunne gøre livet lettere for bygningsejere, spare penge og sikre et mere effektivt energiforbrug.

Slip data fri

Tekniq Arbejdsgiverne har netop lanceret rapporten 'Slip data fri'. Den kortlægger denne problematik og fokuserer på, hvordan adgang til data kan give rådgivere og installatører mulighed for at hjælpe bygningsejere, boligselskaber, kontorejendomme, virksomheder eller offentlige institutioner med at optimere deres installationer og bygningens energiforbrug.

For skal vi have forløst det store potentiale, der findes i målerdata, er det vitalt, at politikerne får øjnene op for de barrierer, der hindrer en friere adgang til oplysningerne. Bedre adgang til data vil markant kunne styrke den grønne omstilling og fremtidige økonomiske vækst.

Samlet omsætter installationsbranchen i Danmark for omkring 60 mia. kroner årligt. Med let og hurtig adgang til flere data kan det tal vokse til gavn for både branchen og samfundsøkonomien. Data kan gøre virksomheder mere effektive og danne grundlag for udbud af nye, innovative ydelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gevinsterne er i det helt taget mange. Installatører kan spare på de faste service-besøg, hvis de ved, at de får direkte besked af de intelligente målere, når der er problemer med en bygningsinstallation. Og data om forbrugsmønstre er nøglen til at kunne udbyde bygningsautomatik, energioptimering eller fleksibilitet. Alt sammen noget, som kan være med til at udvikle fremtidens forretning for installatører og gavne bygningsejerne.

Skal potentialet forløses, kræver det imidlertid, at virksomhederne har adgang til alle relevante data, at data leveres i formater, som kan bruges til videre beregninger, og ikke mindst, at adgangen bliver hurtig, billig og let.

Derfor bør dette indlæg læses som en opfordring til politikerne til at slippe den datamæssige vanetænkning og i stedet sikre, at danskernes data kan blive brugt forsvarligt og optimalt til at skabe vækst, facilitere den grønne omstilling og skabe innovative og energieffektive løsninger. I så fald, vil nutidens data i høj grad blive fremtidens grønne gevinst.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger