Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Nye byggematerialer giver nye typer skimmel. Støvsugerposer kan afsløre hvilke

Birgitte Andersen
Illustration: Birgitte Andersen.
Støv fra enten dørkarmen eller støvsugerposen kan afsløre om der er skimmelsvampevækst på bagsiden af tapetet eller under gulvbrædderne.
Synspunkt5. maj kl. 05:02

Skimmelsvampevækst i bygninger er problematisk på mange måder. Der kan frigives skimmelsvampesporer, mykotoksiner og flygtige stoffer til indeklimaet, som kan være årsag til en række helbredsgener. Skjult skimmelsvampevækst er i sagens natur svær at detektere uden at skulle anvende destruktive indgreb. Her viser det sig, at støv – enten fra dørkarmen eller fra støvsugerposen – kan afsløre om der er skimmelsvampevækst på bagsiden af tapetet eller under gulvbrædderne. 

Hver skimmelsvampeart har sine egne præferencer med hensyn til levesteder, og efter 10 års forskning er man godt på vej med en kortlægning af hvilke skimmelsvampearter, der er almindelige i indeklimaet, og hvor de kommer fra. Analyse af tusindvis af våde og fugtige byggematerialer – samt en masse mugne madvarer – har gjort det muligt at opstille en bruttoliste over de skimmelsvampearter, der kan vokse på/i bygningskonstruktioner og inventar. Nogle arter finder man på alle byggematerialer, mens andre arter er specialiserede og for eksempel kun kan lide våde gipsplader. 

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger