Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fastlåst fejlkultur står i vejen for den bæredygtige udvikling i byggeriet

Paw Engsbye Rasmussen
Illustration: Paw Engsbye Rasmussen.
Det er på tide at bryde tavsheden om den store sten, byggeriet har slæbt rundt nede i skoen igennem alt for mange år. Den sten, der hindrer, at byggeriet virkelig rykker i forhold til bæredygtigheden. Den sten har et navn, og det er ’spild’.
Synspunkt28. april kl. 05:03

Sidste sommer offentliggjorde Build (Aalborg Universitet) rapporten ’Kortlægning af spild i byggeriet’, og det var temmelig trist læsning. Builds undersøgelser påviser, at vi hvert år i byggeriet producerer et spild på mellem 10 og 30% af omsætningen. I 2020 udgjorde omsætningen 239 mia. kr., og den har antagelig medført et spild på mellem 24 og 78 mia. kr.

Spildet er en årlig tilbagevendende ’begivenhed’, og da den samlede omsætning inden for nybyggeri og renovering ifølge Danmarks Statistik fra 2015 til 2020 beløb sig til 1.190 mia kr., udgjorde spildet således mellem 118 og 362 mia. kr. 

Det er jo helt uhyrlige talstørrelser, og de harmonerer på ingen måde med behovet for at gøre byggeriet grønnere og dermed bidrage til en reduktion af klimabelastningen.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger