Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Bygge- og anlægsaffald skal spores bedre

Portrætfoto af Anke Oberender, der er leder af Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB).
Illustration: Pressefoto/VCØB. Se større version
Nye krav i affaldsbekendtgørelsen gør det muligt at spore, hvor bygge- og anlægsaffald kommer fra, hvad det indeholder, og hvor det bliver af. Målet er at gøre det lettere at genanvende bygge- og anlægsaffaldet, og det er centralt for den cirkulære økonomi, skriver Anke Oberender, der er leder af Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB), i dette synspunkt.
Synspunkt26. januar 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Miljøstyrelsen har netop i den ændrede affaldsbekendtgørelse indført krav, der forbedrer sporbarheden af bygge- og anlægsaffald. Men hvad er sporbarhed egentlig, og hvorfor er det vigtigt?

Sporbarhed er centralt for at fremme cirkulær økonomi i byggeriet, så man kan genanvende bygge- og anlægsaffaldet til højest mulig værdi. Ved at kunne spore bygge- og anlægsaffaldet tilbage i værdikæden kan man få at vide, hvilken nedrivning affaldet kommer fra – og dermed også få viden om den kortlægning for indhold af problematiske stoffer i bygge- og anlægsaffaldet, som bygherren skal foretage før nedrivning, og svar på, om der er gennemført en miljøsanering forud for nedrivning for at fjerne problematiske stoffer. Målet er at give modtageren sikkerhed for kvaliteten af det modtagne materiale.

Mere skal genanvendes på ægte vis

Ifølge Miljøstyrelsens affaldsstatistik for 2019 bliver kun 36 procent af Danmarks bygge- og anlægsaffald ægte genanvendt – dvs., at man f.eks. bruger gamle byggematerialer til at fremstille nye materialer. En større del, nemlig 52 procent, bliver i dag kun materialenyttiggjort.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.