Virksomheder får støtte til at hive mineraluld ud af deponierne

Mineraluld
Illustration: Saint Gobain Isover. Se større version
I takt med at der stilles større krav til isolering af de danske boliger, så stiger mængderne af mineraluldsaffald også – og det optager meget plads på de danske deponier. Derfor vil en række virksomheder i samarbejde med Teknologisk Institut finde nye genanvendelsesløsninger.
23. marts 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Vi skal energirenovere vores boliger i klimaets navn, lyder den velkendte parole. Men med bedre isolering af boligmassen følger også en stigning i mængderne af kasseret isoleringsmateriale, som vi kan se frem til at få ind i affaldsstrømmen engang i fremtiden.

I dag indsamles der allerede omkring 19.000 ton mineraluldsaffald ude i de danske kommuner, men fordi isoleringsmaterialet er klassificeret som farligt affald hvis det er produceret før 1997 og fordi det stadig er begrænset med gode genanvendelsesmuligheder, så ender omtrent halvdelen af de indsamlede materialer på deponier.

Og det er ikke nogen videre smart ide, fortæller Bjørn Malmgren-Hansen, seniorspecialist ved Teknologisk Institut. Mineraluld er nemlig »mildest talt frygteligt uegnet til deponi«, som han udtrykker det:

»Man skal huske, at de her materialer har en enormt lav densitet. Så når vi deponerer dem, så fylder det rundt regnet 20 gange så meget, som man burde tro ud fra vægten. Samtidig gør det hele området moseagtigt, fordi det er så fluffy,« siger han og fortsætter:

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Finn Langgaard
24. marts 2021 kl. 17:05

Stenuld er en fællesbetegnelse for glasuld og Rockwool. Rockwool A/S tager brugte batts og rester retur og lader dem indgå i produktionen af nye batts, men er materialerne blandet, bliver smeltepunktet for lavt og de færdige batts kan derfor ikke betragtes som tilstrækkeligt brandhæmmende. Altså kan man sende den ene del til genanvendelse, men ikke den anden - medmindre at Glasuld nu også kan leveres til dette formål.

Det er dog ikke problemfrit at indsamle gamle isoleringsmaterialer - der er dels nogle arbejdsmiljøforhold at tage hensyn til og så skal de komprimeres meget hårdt, hvis man vil opnå en vægt på læssene, som gør det bæredygtigt at køre dem til de aktuelle fabrikker.

Jeg tror, at det er mere end 10 år siden der blev lavet forsøg med separat indsamling af Rockwool på ARC's genbrugspladser. Rockwool tilbød dengang også at modtage sanitet - altså porcelæn fra toiletter, håndvaske mv. - med henblik på at lade det indgå i deres produktion. Om disse ordninger stadig kører er usikkert. Begge ordninger kræver dog, at man ofrer transporten fra indsamlingsstedet til fabrikken i Øster Doense ca. 10 km nord for Hobro. Det er en lang tur fra øerne øst for Storebælt!

I forhold til at deponere er der dog en besparelse på kvitblivningen, men om den dækker omkostningerne (og kan give et plus på CO2 regnskabet) skal der nok både regnes og vurderes på.