Varmtvandsbeholdere kan være legionella-bomber - men der findes løsninger

varmtvandsbeholder
Illustration: Boatbuilder / Wikimedia Commons. Se større version
Varmtvandsbeholdere kan give særdeles gode betingelser for væksten af den livsfarlige legionella-bakterier, der trives bedst i lunkent og stillestående vand.
Løsninger14. oktober 2021 kl. 05:56
errorÆldre end 30 dage

Varmtvandsbeholdere i større bygningers varmtvandsinstallationener kan medføre øget risiko for vækst af livsfarlige legionellabakterier sammenlignet med bygninger uden. Det peger en netop offentliggjort undersøgelse fra Statens Serum Institut, SSI, på.

SSI undersøgte legionella-forekomster i det varme vand fra i alt 104 boligejendomme i Aalborg, Esbjerg, Odense og Randers. Her adskilte Odense sig fra de andre byer ved, at langt de fleste varmtvandssystemer (27 ud af 30) havde en varmeveksler-løsning med varmtvandsbeholder, mens installationerne i de tre andre byer stort set var uden beholder.  

Der findes flere forskellige typer legionella, hvoraf nogle er mere smitsomme og sygdomsfremkaldende end andre. I beholderne i Odense fandt SSI de højeste målte niveauer af legionellabakterie-arten legionella pneumophila, som er årsag til stort set alle tilfælde af den alvorlige og behandlingskrævende legionærsygdom her i landet. 

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.