Udtørrede grundvands-magasiner får storbyer til at synke

Mexico City
Mexico City er en af de storbyer i verden, der har størst problem med synkende bydele som følge af udtørrede grundvandsmagasiner. Illustration: Bigstock. Se større version
Mexico City er en af de storbyer, der synker som følge af grundvandsindvinding. Processen kan ikke standses, men dog bremses af mindre vandforbrug og mere kunstig infiltration, hvor man pumper overflade- eller renset spildevand ned i undergrunden, påpeger dansk rådgiver.
1. juni 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Efter århundreder med dræning af vand fra underjordiske magasiner, er søbunden, som Mexico City ligger på, blevet så tør, at lerlagene komprimerer og knækker. Det truer ikke blot infrastruktur, men også vandforsyningen for denne, den mest folkerige by i Nordamerika.

Det fremgår af et studie i det videnskabelige magasin ’JGR Solid Earth’ med titlen: ‘Over a Century of Sinking in Mexico City: No Hope for Significant Elevation and Storage Capacity Recovery’.

Som titlen antyder, er processen irreversibel. På trods af at de store grundvandsboringer blev standset i 1950’erne – netop som følge af denne problematik – er byen fortsat med at synke. Og selv hvis man skulle kunne hæve vandstanden igen, vil det kun være minimalt, hvad man kan genskabe af lagringskapacitet i vandmagasinerne.

Når først jorden er sunket sammen og blevet mere tør og kompakt, kan den ikke gøres mere porøs igen. Den fortsatte vægt af en millionby gør yderligere synkning stort set uundgåelig.

Byens øvre lerlag er allerede 17 procent komprimeret, og forskerne vurderer, at lagene vil blive komprimeres med op mod 30 procent.

Få fuld adgang til FacilityTech

FacilityTech er målrettet professionelle, der arbejder med renovering, drift og vedligehold af bygninger i såvel den offentlige som den private sektor. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til FacilityTech
Alt indhold på FacilityTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.